home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Dr. Pásztor Bálint és Kern Imre a Tanítóképző Kar dékánját és dékánhelyettesét fogadta
2021.02.02.
LXXVI. évf. 4. szám
Dr. Pásztor Bálint és Kern Imre a Tanítóképző Kar dékánját és dékánhelyettesét fogadta

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke és Kern Imre, Szabadka város alpolgármestere, az intézmény vezetőségének kezdeményezésére, ma az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának (MTTK) képviselőivel tartott megbeszélést.

Prof. dr. Ivanović Josip, a Kar dékánja és prof. dr. Námesztovszki Zsolt, pénzügyi és fejlesztési dékánhelyettes a Kar működéséről, jelenlegi helyzetéről, a felújításán folytatott munkálatok előrehaladásáról és fejlesztésének távlatairól számoltak be.

A képviselő-testület elnöke és az alpolgármester a nagymúltú szabadkai magyar tanítási nyelvű pedagógusképzés intézményének jelentőségét hangsúlyozva szóltak a város életében betöltött oktatási, kulturális és közösségépítő szerepéről. Kiemelték, hogy szervezeti önállóságának elnyerése révén számos újabb fejlesztési lehetőség nyílt meg a Kar előtt, amely megalapítása óta a vajdasági magyar közoktatás, a kultúra és a közélet egyik meghatározó szereplője.

Szabadka hagyományosan felsőoktatási város, azzal pedig, hogy az MTTK a Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőháza 2019. december 20-án meghozott határozatával az Újvidéki Egyetem 13 másik karával teljes mértékben egyenrangúvá vált, városunk felsőoktatási jellege erősödött megérdemelten.

A jogállás változása nagy mértékben megkönnyítette az intézmény mindennapos működtetését, szervezési feladatainak ellátását és a pályázati eljárások lefolytatását, azonban továbbra is nehézségeket okoz az ügyintézésben, hogy az épület nem az MTTK tulajdonában van.  

Az MTTK 2006-ban kezdte meg működését, a Szabadka központjában levő ún. Sárgaház épületében. 2020 őszén immáron négy alapszakkal (okleveles tanító, okleveles óvodapedagógus, okleveles kommunikátor, nevelő), valamint két mesterképzéssel (tanító–mester, óvodapedagógus–mester) tudott tanévet indítani. Emellett folyamatosan lehetőséget nyújt a továbbképzésekre (pedagógiai, pszichológiai, módszertani (PPM) képzés, Informatikai modul, szerb nyelv, mint nem anyanyelv tanítása) és az életen át tartó tanulás terén szervezett programokra.

Az elmúlt 5 évben az intézmény felújítására Magyarország Kormánya közel 4 millió euro támogatást ítélt meg, amely eszközök segítségével az intézmény székhelyét teljesen sikerül felújítani és felszerelni.

Dr. Pásztor Bálint elnök és Kern Imre alpolgármester arról biztosították a Kar dékánját és dékánhelyettesét, hogy lehetőségeikhez mérten mindenben támogatni fogják e jeles intézmény további működését.

A Képviselő-testületi Szakszolgálat

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..