home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Dr. Pásztor Bálint az amerikai nagykövettel tárgyalt
Kartali Róbert
2024.03.28.
LXXIX. évf. 13. szám
Dr. Pásztor Bálint az amerikai nagykövettel tárgyalt

A Vajdaságban élő magyar közösség számos kihívásra talált megoldást, és meghatározta saját álláspontját, ezek a tapasztalatok és gyakorlatok pedig Szerbia más területein is értékes mintaként szolgálhatnának más kisebbségek számára — állapította meg Christopher Hill, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete, miután dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke hivatalos látogatáson fogadta őt a párt szabadkai székházában.

A találkozót maga Christopher Hill kezdeményezte a Vajdasági Magyar Szövetséggel. A két politikus már korábban, másfél évvel ezelőtt is találkozott egymással a szabadkai városházán. Most azonban dr. Pásztor Bálint a VMSZ elnökeként látta vendégül az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövetét, és arról tájékoztatta, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségnek milyen törekvései vannak. Kiemelte, hogy a VMSZ mindent megtesz a vajdasági magyar közösség identitásának megőrzése érdekében, de mindezt úgy, hogy megőrizze a politikai önállóságát, szövetségeket kötve a célok megvalósítása érdekében. Beszélt a Szerb Haladó Párttal való együttműködésről is, kiemelve, hogy ez az együttműködés a szerb—magyar megbékélés tekintetében hatalmas eredményeket hozott az elmúlt tíz évben, ami példaértékű lehet más relációkban is. Pásztor Bálint azt is leszögezte a nagykövetnek, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség a jövőben is a kormánykoalíció részeként képzeli el magát, mert ez a biztosítéka annak, hogy a magyar közösségnek az érdekeit a jövőben is érvényre tudják majd juttatni Belgrádban is, és Újvidéken is.

A másfél órás egyeztetés után Christopher Hill is nyilatkozott az újságíróknak. Az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete kiemelte, hogy a megbeszélésen számos olyan téma került szóba, amely Szabadkát is érinti. Megelégedettséggel nyugtázta, hogy milyen perspektívái és szerepe van itt a magyar közösségnek, nem csupán ebben a városban, hanem szélesebb körben, Szerbiában is. Reményét fejezte ki, hogy ezek a jó gyakorlatok a jövőben is folytatódni és fejlődni fognak. Hangsúlyozta, az Amerikai Egyesült Államokban vannak magyar közösségek, melyek nagyon aktívak, és sokan ismerik a magyar konyhát is Amerikában, aminek, mint mondta, nagyon örülnek. Hozzátette, külön figyelmet érdemel, hogy az itteni magyar közösség sok mindenre megoldást talált más népekhez képest, és az itteni magyarság példája követendő minta lehet Szerbia egyéb nemzeti közösségei számára.

Az amerikai nagykövet hozzátette, példaértékű, ahogyan Szabadka őrzi kulturális és építészeti örökségét, valamint hogy az itt élők mennyi figyelmet fordítanak annak megőrzésére és széppé tételére. Ennek eredményeként nemcsak a magyar nemzeti kisebbség, hanem minden itt élő büszke lehet Szabadkára.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..