home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Dr. Pásztor Bálint: A kisebbségi nyelvhasználat nem szenvedhet kárt
2021.09.12.
LXXVI. évf. 36. szám
Dr. Pásztor Bálint: A kisebbségi nyelvhasználat nem szenvedhet kárt

Három módosítási indítványt nyújtott be a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakciója a szerb nyelv közéletben történő használatáról és a cirill írásmód megóvásáról szóló törvény javaslatára.

Ezt írja közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint frakcióvezető. Hozzáteszi, álláspontjuk világos: a szerbek úgy használják nyelvüket, ahogy jónak látják, de a kisebbségi nyelvhasználat nem szenvedhet kárt. Azt írja, sikeresen tárgyaltak az előző tíz napban, úgyhogy azok, akik csak riogatni és ellendrukkerkedni tudnak, újra fölöslegesen hergelték a közvéleményt. A három javaslat a következő: a szerb nyelv esetében a kötelező cirill írásmód nincs hatással a nemzeti kisebbségek nyelvének és írásmódjának hivatalos használatára; az esetleges adókedvezményeket nem csak a cirill írásmódot használó cégek vehetik igénybe, hanem a nemzeti kisebbségek nyelvét és írásmódját használó gazdasági társaságok is; a nemzeti kisebbségek rendezvényeinek logója anyanyelvű, nem pedig cirill betűs. A parlamenti vita holnap indul, a módosítási indítványaikat pedig - mint dr. Pásztor Bálint írja - szerdán elfogadják.

Fotó: Facebook/Ótos András

Forrás: Facebook

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..