home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Dr. Dre útja
Zvekán Péter
2020.06.19.
LXXV. évf. 24. szám
Dr. Dre útja

Dr. Dre, eredeti nevén Andre Romelle Young 1965. február 18-án született Comptonban, mára világhírű rapper, az egyik legkiemelkedőbb producer. Compton egy olyan környék, ahol akkoriban nagy szegénység volt, ráadásul tombolt az erőszak. Andre egy egyszerű családban nőtt fel. Többször is elköltöztek, éltek például Long Beach és Los Angeles külvárosában is. A zene azonban mindenen átsegítette a rappert.

Korán rájött, hogy nagyon jó mixeket tud készíteni, úgy kevert egymásra dalokat, ahogyan azt akkoriban nem sokan tették. Ő nemcsak lejátszotta a számokat egymás után, szép átmenettel, hanem egymásra is keverte őket, felhasználva az egyiknek az alapját, a másiknak pedig a dallamát. A baj csak az volt, hogy ezt a közönség előtt is szerette volna bemutatni, de akkoriban nagyon nehéz volt bejutni egy menő klubba. Egy alkalommal az Eve After Dark nevű helyen, sokan a mai napig sem értik, hogyan, de a pult mögé keveredett, és a lemezek közé csapott. Normál esetben ki kellett volna dobni, de annyira jó és más volt, hogy még több lehetőséget kapott. Itt ismerte meg Yellát is, akivel később az első demófelvételeit készítette.

1986-ban aztán igazán beindultak a dolgok. Megismerkedett Ice Cube-bal, közösen felvettek néhány dalt a Ruthless Recordsnél, melyet többek között Eazy-E pénzelt. Itt mindenki mindenkiben látta a hatalmas potenciált, és így közös erővel létrehozták az N.W.A.-t, azaz a Niggaz Wit Attitudes csapatot. Ezzel hatalmasat robbantak, erőszakosak voltak, szövegeikben kemények, konkrétan zenei forradalmat indítottak. Anyagi okok miatt 1989-ben Ice Cube kilépett a csapatból, de Dre nem adta fel, és komoly produceri munkákat végzett, többek között ő emelte fel Eazy-E szólókarrierjét is. Aztán ennek a korszaknak is vége lett, Andre kilépett, és összefogott Suge Knighttal, The D.O.C.-vel és Dick Griffey-vel, hogy létrehozzák a Death Row labelt.

 

 

Ez volt az az időszak, amikor Dr. Dre felkarolta Snoop Doggot, és közös munkájuk eredménye lett például Andre szólólemeze, a The Chronic, melyből csaknem 6 millió fogyott, arról nem is beszélve, hogy később 2Pac is hozzájuk volt szerződtetve. A dolgok jól haladtak, csak közben a keleti parton egyre nagyobb lett a Bad Boy kiadó, melyet Puff Daddy alapított, és melynek kiemelkedő sztárja The Notorious B.I.G. volt. Az idő múlásával egyre erősödtek az ellentétek, mert bár sok rapper milliókat keresett, ezzel együtt mégis megtartotta a gengszteréletet, amit normális fejjel elég nehéz felfogni. A lényeg, hogy az egész odáig fajult, hogy 2Pacet egy bokszmérkőzés után az autójában egy villanyrendőrnél agyonlőtték. Ez volt az a pont, ahol sokan ráeszméltek arra, hogy ez bizony túlságosan elfajult. Olyannyira, hogy Dre inkább kiszállt az egészből, és a kispadról nézte az eseményeket. Meg kell érteni, hogy ez a döntés számára kegyetlenül nehéz lehetett, hiszen egy jól működő, pénzt gyártó gépezetet hagyott ott.

 

 

Ekkor Dr. Dre ismét valami újba kezdett. Létrehozta az Aftermath Entertainment kiadót, mely szorosan együttműködött a Jimmy Iovine által alapított Interscope Recordsszel, és ismét munkához látott. Megjelentetett egy saját lemezt, de az nem fogyott. Kiadott még egyet, az sem teljesített jól. Már kételkedni kezdett magában, hogy képes-e ebből a szituációból valaha is felállni, amikor is valaki a kezébe nyomott egy kazettát, melyen az akkor teljesen ismeretlen Eminem anyaga volt. Felkereste a srácot, és rögtön szerződtette. Érezte, hogy ez valami nagy lesz. A gond csak az volt, hogy akkoriban nem sokan akartak egy fehér rapperbe fektetni, így Dr. Dre — nagyot kockáztatva — mindent Eminemre tett fel. A többi már történelem. Eminem a világ egyik legsikeresebb zenei alakja lett, így Andre ismét győzött. A későbbiekben olyan nevek csatlakoztak a kiadójához, mint 50 Cent, Busta Rhymes vagy a The Game, szóval Drének ismét sikerült.

Az már csak hab a tortán, hogy egy reggeli, alig tízperces, Jimmy Iovinnal való beszélgetés alatt született meg a Beats fülhallgatók ötlete, mely termék a későbbiekben akkora siker lett, hogy az Apple 3 milliárd dollárért vette meg. A lényeg, hogy Dr. Dre egy igazi harcos, aki sohasem adja fel, aki mer kockáztatni, aki nem rest újrakezdeni — pedig állítólag ez az egyik legnehezebb dolog —, és ez az attitűd esetében azt hozta számára, hogy mára ő a zeneipar egyik legjelentősebb alakja.


Nyitókép: media4.s-nbcnews.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..