home 2024. május 10., Ármin napja
Online előfizetés
Dr. Bubó és a ''sztárkinson” kór
Vásárhelyi Teréz
2010.08.04.
LXV. évf. 31. szám
Dr. Bubó és a ''sztárkinson” kór

Július elseje, este háromnegyed nyolc. Hatalmas nyüzsgés Hajdújárás központjában, parkolóhely sehol a környéken. A kultúrotthon ajtajában hatalmas a sor, a szórólapok elfogytak, ülőhely sincs már. A közönség széksorában ismerős arcok, a Szabadkai Népszínház művészei. Feszültség vibrál a lev...

Július elseje, este háromnegyed nyolc. Hatalmas nyüzsgés Hajdújárás központjában, parkolóhely sehol a környéken. A kultúrotthon ajtajában hatalmas a sor, a szórólapok elfogytak, ülőhely sincs már. A közönség széksorában ismerős arcok, a Szabadkai Népszínház művészei. Feszültség vibrál a levegőben. Bicskei Ibolya, a noszai Hinga Művelődési Egyesület elnöke üdvözli az egybegyűlteket. A zsúfolásig megtelt terem láttán meghatódik, keresi a szavakat, mondandóját rövidre fogja. Az Éjjeli Pávaszem Gyermek Színjátszó Kör legújabb bemutatójára jöttünk össze. Az elvárások nagyok, a noszai kisszínészek a szakmabeliek szerint is az amatörizmus határait feszegetik. Előadásaik egyre merészebbek, játékuk magabiztos, mondandójukkal bátran kiállnak a nagyérdemű elé.
Közben ülőhelyet varázsolnak nekem az első sorban, és kapok egy szórólapot is. Dr. Bubó! Elmosolyodom, a cím jót ígér. Musical!? Gyerekekkel!? Micsoda merészség!
Csupán egyetlen kellék a színpadon, egy szék. Megszólal a jól ismert dallam: ''Mesél majd az utókor. Kiről? Doktor Bubóról!” Hát igen, Dr. Bubó örök. És magyar ''találmány”!
Megjelenik a színen a doki. Piros mellényben, orrán hatalmas pápaszem, mindig a helyzet magaslatán. Jön Ursula is, a hatalmas Nå. Szép, csinos, elragadó, magabiztos, nőies, semmi kisebbrendűségi érzés. Csak merje valaki azt állítani, hogy csak a Barbie baba alkatúaké a világ! Hogy csak övék a szerelem! Ursula szerelmes, de nagyon. A főnökébe, a dokiba. És ezt nem is rejti véka alá, derültséget keltve ezzel a teremben. Farkas Denisz és Nagy György Júlia tehát megadta a kezdőhangot a jókedvre.
Dr. Bubónak megváltás, Ursulának zavaró tényező, amikor bemasíroz Csőrmester, a ''közeg” (alig ismerni föl benne Kovács Karolinát). Újabb probléma az erdőben: énekes idegen - egy Sztárkakas (Nagy György Szilvia) - jelent meg a környéken, aki teljesen felkavarja az erdőben élők nyugalmát. Sikerül elhitetnie az állatokkal, hogy közönség előtt énekelni csak az akkora sztárok hivatottak, mint amekkora ő. A rend felborul, az állatok szeretnének sztárrá változni, és ezért bármit képesek megtenni. Az események felpörögnek, a gyerekek játéka betölti a teret, észre sem veszem, mikor tűnik el az az egy kellék is (a szék) a színpadról. Hangyák, birkák, majmok csoportja táncol, énekel önfeledten. Megjelennek a színen C. G. (Kis Torma Andrea), a botcsinálta amerikai producer, Jane Blondi (Szél Violetta), a köpönyegforgató titkos ügynök nyúl és az örökké ármánykodó ravaszdi Róka (Bicskei Csilla). Látunk egy igazi ''dívá”-s dalbetétet a francia madame Tigris Dívától (Nagy György Anikó), később pedig egy valódi vacsoracsatát közte és Sztárkakas között. Közben fény derül az igazságra: sztár sem igazi sztár. A ''sztárkinson kór” ellen pedig az a legjobb orvosság, ha mindenki önmagát adja. És kiderül, hogy nem a majmok a legnagyobb majmolók az élet erdejében. A sztárallűrökkel rendelkezők kirekesztetnek, és az erdőben helyreáll a rend. Dr. Bubó tekintélyéhez méltó módon viselkedik, és bizonyít, Ursula szerelme pedig változatlan.
A leghálátlanabb, legszimpatikusabb szerep valószínűleg Tekié (Török Krisztina), az erdő folyton eltévedt postásáé. Terepszínű bukósisakjában szakad róla a víz, lassabban menni, vontatottabban beszélni már szinte lehetetlenség. Állandó késztetést éreztünk rá, hogy átvegyük szegénytől végre azt a postástáskát, hadd pihenje már ki magát!
Az előadás végére bizony csillognak az izzadságcseppek a homlokokon, el-elcsuklik a hang. Jelezvén a darab nehézségét és az előadásba fektetett energiát.
A noszai gyerekek színpadra varázsoltak nekünk egy igazán mai, aktuális üzenetekkel teletűzdelt mesét. Megszépítve ezzel egy esténket, és újra tükröt állítva elénk. Gondolkodásra, mindennapi illúzióink átértékelésére kényszerítve minket. Mert: ''Figyelj, ha recseg az ág! Benn a bozótban végzed majd, ha elvakít a hiúság.”
Köszönet Csernik Árpádnak és Pesitz Mónikának a rendezésért, Lackó Bálintnak a koreográfiáért, Nemes Nagy Anitának az énekórákért, Palatinusz Lászlónak a hang- és fényeffektusokért, Visnyei Annának a jelmezekért, Kovács Elvira csoportvezetőnek, a lelkes szülőknek, a Hajdújárási helyi közösségnek, a Népkör MMK-nak, a Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárságnak és a VMSZ-nek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..