home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Donációból új utak és gázvezeték
R. P.
2005.10.04.
LX. évf. 40. szám

Nagy munkálatok folynak a begaszentgyörgyi községben, pontosabban Udvarnok határában. A földalatti földgázlerakatot azzal a céllal építi a szerbiai kőolajipari nagyvállalat, a NIS, hogy e fontos üzemanyaggal ne legyen gond a téli fűtési idényben, hanem a gázt nyáron tárolják, és szükség szerint hasz...

Nagy munkálatok folynak a begaszentgyörgyi községben, pontosabban Udvarnok határában. A földalatti földgázlerakatot azzal a céllal építi a szerbiai kőolajipari nagyvállalat, a NIS, hogy e fontos üzemanyaggal ne legyen gond a téli fűtési idényben, hanem a gázt nyáron tárolják, és szükség szerint használják. A munkálatok első, úgymond láthatatlan szakasza a befejezéséhez közeledik, várhatóan október elején megkezdik a tároló feltöltését és a rendszer bekötését, az elkövetkező években pedig a kapacitások bővítését. Jelen pillanatban a lerakat 250 millió köbméter földgáz befogadására lesz képes. A beruházás rendkívül fontos az egész köztársaság számára, mert távlati terv, hogy a nagyvárosok fűtését földgázzal oldják meg, sok helyen pedig ez már így történik. A begaszentgyörgyi község számára pedig külön jelentőségű az udvarnoki gázlerakat kiépítése, mert a NIS donáció formájában járul hozzá az infrastruktúra fejlesztéséhez. A tervek szerint elsőként Udvarnokon és Csőszteleken kapnak aszfaltburkolatot az utcák, majd az Udvarnok és Torda közötti utat újítják fel, de jut a karaðorðevói, a párdányi és hetini (Tamásfalva) utcák kibetonozására is. Tordán arra számítanak, hogy a donációból sikerül bevezetni a földgázt a faluba - hallottuk Dobai János tanácselnöktől.
- Régóta dédelgetett tervünket sikerül megvalósítanunk. A nemrég aláírt szerződés a kőolajipari cég és a begaszentgyörgyi község között előirányozza többek között az udvarnoki és a csőszteleki úthálózat kiépítése mellett azt is, hogy a NIS 20 millió dinárral hozzájárul a földgáz bevezetéséhez Tordán. Ezen a pénzen kiépül a fővezeték 4,5 kilométer hosszan a falu határáig, valamint 12-13 km hosszúságban az utcai vezeték is. Amennyiben az időjárás megengedi, még október folyamán elkészül a fővezeték a falu végéig, jövő tavaszra pedig a faluban is kiépülne a hálózat. A háztartások és más fogyasztók rendkívül kedvező körülmények között kapcsolódhatnak majd rá a gázvezetékre, a bekötés 750 euróba kerül, s bizonyára lesz mód a részletfizetésre is. Mint megtudtuk, a begaszentgyörgyi község a jövőben is számíthat a NIS támogatására. A minap aláírt szerződés csak az együttműködés kezdetét jelenti, az udvarnoki nagy beruházás, a gáztároló kiépítése és bővítése az elkövetkező 8-9 évben is folytatódik, ezáltal pedig a donációk is érkeznek a községi kasszába. A tordaiak számára a földgázvezeték mellett a falut Udvarnokkal összekötő műút felújítása is jelentős lenne. Tekintettel arra, hogy az alaposan megrongálódott, a makadám utat a NIS is igénybe veszi, számukra is fontos a felújítás. Valószínűleg tavaszig 1,5 km hosszan kiaszfaltozzák az utat, a gázlerakat bejáratáig, 1-2 éven belül pedig a többi, 8-9 km-es szakaszon is új burkolatot kap az elavult út.
Mennyire stabilak ezek a szerződések, illetve a NIS várható privatizációja mennyire befolyásolja a vállalt kötelezettségek teljesítését? - kérdeztük Dobai János tanácselnököt. Elmondta, hogy erről is tárgyaltak a község illetékesei a kőolajipari vállalat vezetőségével és megnyugtató választ kaptak. A NIS október elején kezdődő átszervezése nem érinti azt a részleget, amely az udvarnoki beruházást végzi és pénzeli, tehát a NIS-GAS továbbra is közvállalat marad, a szerződés pedig mind a két felet kötelezi. A kőolajipari vállalat egyik legnagyobb beruházása, az udvarnoki gázlerakat, így várhatóan a tervek szerint elkészül, s a környező települések is megújulnak, szépülnek és lehetőséget kapnak a fejlődésre.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..