home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Dolgozószoba az otthonunkban
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2018.04.17.
LXXIII. évf. 14. szám
Dolgozószoba az otthonunkban

Otthon dolgozni rendkívül kellemes, hacsak nem a munkahelyünkön felhalmozott és hazavitt feladatokról van szó.

Ha azonban otthon van a munkahelyünk, elkerülhetjük a mindennapi munkába járás nyűgét, a nehéz embereket, sőt, még a főnök éber tekintete alól is megmenekülünk, ezáltal pedig eredményesek és kreatívak lehetünk.

 

A tökéletes helyiség

Első lépésben el kell különítenünk egy csendes, zajtól mentes helyiséget, vagy ezen belül egy sarkot, ahol a tevékenységünket folytathatjuk. Próbáljuk meg — még ha egy kis lakásról van is szó — az eddig kihasználatlan területeket szemügyre venni. Kiválaszthatunk a nappaliból, a hálóból egy csendes zugot, melyet kinevezhetünk dolgozósaroknak, esetleg használhatunk térelválasztót, mely lehet egy paraván, illetve egy térbe állítható komód, esetleg polc is. Akár más színűre is festhetjük a falat ezen a részen, a lényeg, hogy harmonizáljon a lakás többi helyiségével.

 

A színek hatalma

A falfestéshez lehetőleg élénkítő színeket használjunk, mégpedig zöldet, kéket, kismértékben akár pirosat is, hiszen ezek frissítően hatnak ránk, inspirálnak bennünket. Dekorációs elemként igénybe vehetünk mozgalmas mintájú tapétákat, melyek lehetnek csíkosak, geometriai vagy virágmintásak, attól függően, hogy milyen anyag, szín, minta illik hozzánk. Kerüljük viszont a nagyon élénk színeket (például az élénksárgát, az erős vöröst, a lilát), mert a túlzottan erős árnyalatok inkább idegessé tesznek bennünket.

A lényeg, hogy az összhatás rendben legyen, és a bútorok, a kiegészítők is harmonizáljanak egymással. Bármilyen stílusú legyen ez a sarok, mindenképp tükrözze az egyéniségünket, a lakás többi részével azonos hangulatot teremtsen — ne akarjunk például egy antik darabokkal telerakott lakásba modern íróasztalt tenni csak azért, mert az jól fest.

 

A berendezés

Természetesen elsősorban egy íróasztalra és egy székre van szükségünk. Különösen ügyeljünk arra, hogy a szék kényelmes legyen, és nagyon fontos, hogy megfelelő magasságban álljon az asztalhoz viszonyítva, mert ha például alacsony, akkor el fog zsibbadni a karunk néhány órás számítógépes munka után, és az is fontos szempont, hogy tartsa a gerincünket ülés közben. Egyre gyakrabban hallani, hogy az említett okok miatt sokan térdelőszéket, illetve fitballt alkalmaznak. Fontos még, hogy az asztalunk is a lehető legnagyobb legyen, persze figyelembe véve, hogy mekkora helyünk van. Nagyon tetszetősek a parányi, cuki, női íróasztalok, ám azokon nem fér el semmi, ami a munkához szükséges, tehát inkább válasszunk méretesebb asztalt, melyen kényelmesen elférnek a munkaeszközeink, az irataink, a könyveink.

 

Fényviszonyok

Ha van rá lehetőségünk, az asztalunk álljon az ablakkal szemben, vagy pedig merőlegesen rá, hiszen a természetes fénynél nincs jobb világítás. Az esti munkához persze egy asztali lámpa is szükséges — igyekezzünk jó minőségű égőt belecsavarni, mely a legjobban hasonlít a természetes fényre. Lehetőleg meleg színű legyen. Ha jobbkezesek vagyunk, akkor bal felől álljon a lámpánk — így lesz megfelelően bevilágítva a munkafelületünk.

Az otthoni irodánk hangulatának kialakításához alkalmazhatunk még láva- és sólámpát, esetleg mécsest is gyújthatunk, ha az feltölt bennünket.

 

Dekorációs elemek

Vidám kiegészítőket is bátran használhatunk, néhány személyes elemmel nyugodtan megbolondíthatjuk a munkahelyünket. A helyiség összképét néhány apró, családias kiegészítővel fokozhatjuk. Akasszunk a falra képeket, illetve a térben elhelyezett néhány szobanövény is jól mutat.

Egy elegáns függöny, illetve egy nagy szőrű szőnyeg kellemesen megnöveli a kényelemérzetünket. Nagy hasznunkra válhat egy parafa tábla, mely egyúttal dekorációs elem is.

A szobán „átvonultatott” vezetékek viszont nagyon lehangolóan hatnak, igyekezzünk őket minél hatékonyabban elrejteni, illetve a konnektorokat az asztal közelébe tetetni.

 

Bravúros részletek

Otthoni munkasarkunkat egy egyedi kiegészítővel is izgalmassá tehetjük. Ha például szeretjük az antik tárgyakat, akkor helyezzünk el néhány érdekes kiegészítőt — egy régi írógépet, lámpát, telefont —, amivel a letűnt idők hangulatát csempésszük a helyiségbe. Ilyen holmit antikváriumban, bolhapiacon vagy akár a nagyi padlásán is találhatunk.

Ha a modern stílust kedveljük, akkor pedig egy impozáns lámpa, egy stílusos könyvtámasz lehet az a bizonyos szükséges plusz.

 

Rend a lelke mindennek

Hogy áttekinthető legyen a munkahelyünk, ahhoz rendet kell tartanunk. Ennek érdekében minél több tárolóhelyre van szükségünk. Fontos, hogy a rengeteg iratot, aktát rendszerezni tudjuk, ehhez megfelelnek a különféle gurulós komódok, polcok, irattároló rekeszek, dobozok.

 

Az ügyfelek fogadása

Ha a munka miatt partnereket, ügyfeleket is fogadnunk kell, fontos, hogy több ülőalkalmatosságunk legyen, melyre a vendégeket le tudjuk ültetni. Itt is ügyeljünk a stílusra, színvilágra. Válasszunk foteleket, székeket, esetleg kanapét, ha van elegendő helyünk.

Ha tehát úgy alakult, hogy otthon van a munkahelyünk, akkor igyekezzünk azt meleggé, barátságossá tenni — hogy jól érezzük magunkat a munkaidőnk minden percében.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..