Dobos Attila tragédiája
Dr. Csermák Zoltán
2022.02.10.
LXXVII. évf. 6. szám
Dobos Attila tragédiája

Szomorúan fogadtam Dobos Attila januári halálhírét. Neve egykor fogalom volt a magyar könnyűzenei életben, tucatnyi slágerét mind a mai napig játsszák a rádióadók. A mostani lakodalmak emelkedett hangulatában öreg és fiatal együtt dalolja az Isten véled, édes Piroskám, a Kövek a vízparton vagy a Trombitás című nótákat.

A ’60-as évek legnagyobb könnyűzenei seregszemléin, a Táncdalfesztiválokon szerzeményei mindig jól szerepeltek, az 1967-beli versenyen a KISZ különdíját vihette haza, egy évre rá A boldogságtól ordítani tudnék című számmal is nagy sikert aratott. Ugyanezen a megmérettetésen felesége, Mary Zsuzsi a Mama című slágerével vitte el a pálmát, s az akkori villanykapcsolgatásos — amikor az erőművek mérték a hatást — közönségszavazáson is ő volt a befutó. Az eredmény nyomán ő képviselhette Magyarországot a szocsi táncdalfesztiválon is. Dobos Attila és felesége ideális párt alkottak, s a sikeres szocialista művésztípust mintázhatták róluk. Mégis, a ’60-as évek végén Németországba disszidáltak, de a közös boldogság nem tartott sokáig, elváltak, s a feleség a kétes egzisztenciájú Klapka György vállalkozóhoz kötötte élete fonalát. Dobos fogorvosként dolgozott tovább, de a zeneszerzést is folytatta, s újranősült.


Dobos Attila

Itthon igyekeztek elfeledtetni őt, a Hungaroton Magyar Hanglemezgyártó Vállalatnál felvételeit bevonták, a rádióban néha elhangozhatott egy-egy slágere. A rendszerváltás után hazatért, s ekkor találkoztam vele személyesen is a Hungaroton irodájában. A Musica Hungarica gondozásában adta ki Az ember tragédiája című művét, a préseléssel minket bízott meg. Szerzeményéről így írt: „Nos, ez a lemez egy első bemutatkozás — egy válogatás, néhány jellemző részlet a darabból, mely nem rockopera, hanem olyan dalmű, melyben a klasszikusan képzett hangoké a főszerep.” Valóban, a korong pazar szereposztással került a boltokba, Begányi Ferenc, Moldován Stefánia és Pitti Katalin szerepel a stáblistán, A Biblia Hangja Sinkovits Imre volt.

Egy lemezkiadás számtalan jogi, technikai procedúrával járt, így Attila gyakori vendég volt nálam. Mesélt kinti életéről, honvágyáról, és hogy e felvétellel szeretne ismét örömet szerezni a nagyközönségnek. Elmondása szerint a szereplők közül mindenki szívesen vállalta a feladatot. Beszélt még a terveiről, melyeknek csak egy kis része valósult meg, ekkor már új szelek fújdogáltak a magyar zenei életben. Volt feleségét viszont csak szűkszavúan említette. Mary Zsuzsa egyébként — a botránykrónikákban ismét szereplő Klapka szerint — alkoholista lett, és 2011 karácsonyán elhunyt.

Dobos Attilával utoljára a lemez kiadása után találkoztam, az egyik számozatlan tiszteletpéldánnyal ajándékozott meg, és dedikálta is a borítólapot.

Fényképezte: Dr. Csermák Zoltán

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Zene füleimnek rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..