home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Divattörténeti áttekintő — Franciaország
Salvai Ramona
2017.01.27.
LXXII. évf. 3. szám
Divattörténeti áttekintő — Franciaország

Idézünk tőlük, a nevük ott csillog strasszból kirakva a szabadkai „Buvljak” gyorsan bolyhosodó „sztreccsmajicáin”, és ha szerencsénk van, akkor egy ezresért már nekünk is lehet egy „dolcsendgabana” (Dolce & Gabbana) feliratú cuccunk.

A divat persze butaság, nem fontos: csak ruhák és cipők, nem lehet velük megváltani a világot. Valóban nem. Mindemellett a divat a gazdaság egyik legmeghatározóbb iparága. Elképesztő mennyiségű pénz van benne, és szociológiai szempontból is fontos a szerepe a kultúránk formálásában, formálódásában. Éppen ezért nem gyerekes, kicsinyes és felszínes beszélni, tudni róla. Sőt, egy bizonyos mértékig sokkal inkább olyan, mint bármely más kulturális jellegű téma, kérdés vagy egy művészeti ág.

Néhány részes cikksorozatunkban áttekintjük azokat a neveket, amelyek nagymértékben meghatározták és meghatározzák azt, ahogyan az elmúlt száz évben a divatról gondolkodtunk, gondolkodunk. Ezúttal a francia divattörténet meghatározó alakjai közül válogattunk.

Coco Chanel

Gabrielle „Coco” Chanel kétségkívül a világ egyik legismertebb divattervezője. Nem csak a múlt század ’20-as éveinek forradalmi alkotója, hiszen dizájnja napjainkban is meghatározó fontosságú. Az első feminista tervezőnek is tekintik, mivel az volt a célja, hogy felszabadítsa a női testet a korábban kötelezően viselt fűző okozta korlátoktól. Szabásvonalaival egy letisztultabb, egészen újszerű stílust vezetett be. Neki köszönhetjük az úgynevezett little black dresst, illetve azt is, hogy a fekete színt az eleganciával hozzuk összefüggésbe. Chanel előtt ugyanis a gyász színeként tekintettek rá szélesebb körökben. Emellett a tweed, a nadrág, a neutrálisabb színek és az átgondolt, giccsmentesített díszítés is mind-mind a Chanel-féle gardrób elemei. Első boltját Párizsban nyitotta meg 1910-ben, és kezdetben csak kalapkészítéssel foglalkozott. A kínálat viszont hamar bővült, dizájnjával pedig azonkívül, hogy utat tört a nők számára az üzleti életben, az addig férfiak uralta világban is elismerésre méltó státuszra tett szert.

Christian Dior

Miután 1928-ban megszerezte diplomáját politológia szakon, Christian Dior megnyitotta művészeti galériáját, majd illusztrátorként és dizájnerasszisztensként is dolgozott. Karrierjének az a szakasza, amellyel átírta a korabeli öltözködéskultúrát, a II. világháború után indult el igazán. Ekkor ismerte meg a szintén dizájner Marcel Boussacot. 1946 decemberében együtt indították el a Dior divatmárkát. Első bemutatójukon ismerhette meg a közönség az úgynevezett New Lookot. A nők körében hamar közkedveltté vált modell jellemzői a színes anyaghasználat és a női test idomainak hangsúlyozására törekvő szabásvonal: a derék kiemelése, a hangsúlyos vállvonal és a megmutatott vádlik. A háború okozta fizikai és lelki sebek, illetve a szomorú közhangulat egyszerűen megkívánta azt a fajta frissességet és vidámságot, amelyet ez a look hozott el a hétköznapokba.

Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent 1936-ban született, pályafutását Diornál kezdte meg, majd 1966-ban elindította saját márkáját Pierre Bergével közösen. Saint Laurent hamar nagy sikert ér el — a nemzetközi színen is. Számos korabeli hírességet öltöztetett, és ahogyan Dior vagy Chanel nevéhez, úgy az övéhez is több ikonikus darab kapcsolható. Ilyenek a jumpsuit, a tengerész-gyapjúkabát, viszont a leghíresebb alkotása kétségkívül a nők számára tervezett szmoking, melyet Le Smokingnak nevezett el. Ezzel megalkotta a ’60 évek egyik emblematikus ruhadarabját, mely — mondanunk sem kell — ugyancsak a női karaktert erősítette. Olyan hírességek viselték a szmokingját, mint Betty Catroux, Bianca Jagger, Liza Minelli vagy Susan Train. Egy másik híres, szintén említésre méltó darabja a Mondrian-ruha, mely egyúttal képzőművészet iránti nyitottságára és fogékonyságára is példa.

Hubert de Givenchy

Hubert de Givenchy 1927-ben született Beauvais-ben arisztokrata családban. Tizenhét évesen költözött Párizsba, hogy megkezdje művészeti tanulmányait. Több dizájner mellett is dolgozott, mígnem 1947-ben Elsa Schiaparelli vezető asszisztense lett. Öt évvel később indította be saját vállalkozását. Szélesebb körben elterjedt hírnevét és ikonikus státuszát az a felkérés alapozta meg, amelynek köszönhetően ő tervezte meg Audrey Hepburn jelmezeit a Sabrina című filmhez. Ekkor kezdődött meg Givenchy és Hepburn híres kapcsolata. A színésznő hamar a tervező múzsája lett, illetve a márkaarca is. A tervező egyik legfontosabb alkotása az ingruha. 1954-ben jelent meg először, és azóta visszatérő dizájnnak számít. A brandet jelenleg Riccardo Tisci vezeti.

René Lacoste

René Lacoste 1904-ben született Párizsban, a „krokodilos” márkája pedig valójában egy, a tervezőre ragasztott becenévből származik. Egy újságírótól kapta az aligátor nevet egy krokodilbőr táskával kapcsolatos fogadás alkalmával. A logó 1926-ban született meg, a tervező egy barátjának, Robert George-nak köszönhetően. A márka meghatározó dizájnjaira nagymértékben hatott Lacoste teniszhez kapcsolható múltja. Miután 1929-ben abba kellett hagynia a sportot, új elfoglaltságként megtervezte az első inget, mely dzsörzéből, egy könnyed, rugalmas anyagból készült, és ezáltal kellemes viselet. A valódi sikert azonban a ’60-as évek hozták el számára. Ekkoriban számos új dizájnja jelent meg, például az inge ruhaváltozata, a kardigán vagy éppen a Lacoste parfümök.

Jean-Paul Gaultier

Jean-Paul Gaultier 1952-ben látta meg a napvilágot, szülei közgazdászok voltak, és sohasem vett részt formális képzésen. Ennek ellenére bátran küldözgette terveit a korabeli dizájnereknek. Hamarosan fel is fedezték nem mindennapi tehetségét. A híres Pierre Cardin vette szárnyai alá, csupán tizennyolc évesen. Extravagáns stílusa miatt számos előadó színpadi megjelenését és híresség öltözékét tervezte. Egyik leghíresebb alkotása minden bizonnyal a Madonna számára kreált „csúcsos” melltartó. 2015-ben sokak meglepetésére bejelentette a visszavonulását. Persze, nem hagyta abba teljesen a munkát — csak a ready-to-wear tervezéssel hagyott fel, haute couture kollekciókat továbbra is alkot.


(Forrás: Theculturetrip.com)
Képek: Pinterest

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..