home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Díszülés az 1848-ban kikiáltott Vajdaság tiszteletére
(Pannon Rtv)
2013.05.22.
LXVIII. évf. 21. szám
Díszülés az 1848-ban kikiáltott Vajdaság tiszteletére

Vajdaság évszázadok óta áhítozik az autonómiára — mondta Pásztor István, a tartományi parlament elnöke Karlócán. 165 évvel ezelőtt ebben a szerémségi városban kiáltották ki Vajdaságot.

A térség népeinek történelme, kultúrája és hagyományai közös értékeken alapulnak — emelte ki Pásztor. A forradalmi 1848—49-ben Vajdaság alkotmánytervezetét a nemzeti tolerancia szellemében állították össze. Az alaptörvény vázlata szerint minden állampolgár egyenjogú, szabadon gyakorolhatja vallását, illetve a közigazgatásban minden itt élő nemzet hivatalosan is használhatja nyelvét — tette hozzá a tartományi parlament elnöke.

— Vajdaság mindig ápolta autonóm hagyományait. A májusi közgyűlést követően területi és politikai közösségként  először építették ki a tartomány infrastruktúráját. Ennek hosszú távú hatása volt a teljes körű fejlődésre, mert Vajdaság a vajdával az élen egyedülálló királyságként egy egész évtizedig saját intézményrendszerrel, közlönnyel és útlevéllel rendelkezett.
Bojan Pajtić, a vajdasági kormány elnöke szerint Karlóca jelentős színhelye a szerb történelemnek. Békét írtak alá a városban, itt tartották a májusi kongresszust, továbbá könyvtárakat, nyomdákat és kórházat létesítettek a településen.
Belgrád és Karlóca az ünnepség alkalmával együttműködési nyilatkozatot írt alá.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..