home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Disznót vágtak az utca közepén...
KISIMRE Ferenc
2011.03.30.
LXVI. évf. 13. szám
Disznót vágtak az utca közepén...

Szalai Attila illusztrációjaFurcsa bűnesetek történtek az utóbbi időben a Dél-Alföldön. Az ember hajlamos arra, hogy megmosolyogja őket, pedig közülük néhány nem is annyira mulatságos...Először azt a szegedi disznóvágást említjük, amely bejárta a sajtót az egész országban, sőt talán még kül...

Szalai Attila illusztrációja

Furcsa bűnesetek történtek az utóbbi időben a Dél-Alföldön. Az ember hajlamos arra, hogy megmosolyogja őket, pedig közülük néhány nem is annyira mulatságos...
Először azt a szegedi disznóvágást említjük, amely bejárta a sajtót az egész országban, sőt talán még külföldön is értesültek róla. Egy disznóölés ugyan nem válthatna ki akkora visszhangot, ha azt az ember a saját portáján végzi, esetünkben azonban nem ez történt. A Cserepes-sornak nevezett városrészben egy roma család az utcára vonszolta a termetes kocát, és ott szúrta le, ott kezdte pörzsölni, természetesen a környék lakóinak nagy érdeklődése közepette. Igen ám, de vesztükre éppen arra haladt a rendőrjárőr... Az atyafiak egy cseppet sem jöttek zavarba, azt bizonygatták, hogy náluk ez szokás, már az őseik (!) is az utcán végezték ezt a műveletet, tehát ők csak a hagyományápolás iránti tiszteletből választották a disznóölésnek ezt a módját. A rend őrei azonban nem elégedtek meg ezekkel a válasszal, sőt a leölt állat eredetét is elkezdték firtatni. A böllérek hosszú szöveget kanyarítottak, melynek az volt a lényege, hogy egy lóért cserébe kapták a hurka-kolbásznak valót. A történet vége: szabálysértési eljárást kezdeményeztek ellenük, mely most is folyamatban van, nemkülönben a levágott disznó eredetére vonatkozó válaszok hitelességének a kivizsgálása is.
Mindenesetre a szegedi utcai disznóvágás bekerült a fura esetek évkönyveibe. Bár a közelmúltban még ennél is meghökkentőbb történt: az egyik miskolci toronyház ötödik emeletén (!) vágott disznót egy ott lakó család. Igaz, ők nem pörzsölték, hanem forrázták az állatot. Az orrfacsaró bűz viszont betöltötte nemcsak a szomszédok, hanem az egész épület lakóinak a hajlékát...
- o -
K. Sándorné újra lopott. A bűnügyi jegyzőkönyvekben ez a rövid mondat sokszor szerepel. Nem véletlenül, mert K. Sándorné 85 éves és az élete során bizony ''egyéb polgári foglalkozása” nem volt... Szóval a matróna, akit inkább Repülős Gizinek ismer Magyarország, még az 50-es években tűnt fel bűnös cselekményeivel, amikor is a még létező belföldi repülőjáratokon utazva eltulajdonította az utasok értékeit, majd azokat a reptéri csomagmegőrzőben hagyta, az adott városban pedig besurranásos módszerrel pénzt szerzett, este pedig visszatért kiindulási helyére: Budapestre. Nos, a rend őrei akkor is a nyomára jutottak, elfogták, letartóztatták, bíróságra vitték, majd elítélték.
Repülős Gizi 30 év alatt 22,5 évet töltött a rácsok mögött, csaknem félmillió forintnyi pénzbírságot fizetett ki, de amikor kitárult előtte a börtönkapu, újra kezdte. Volt, amikor mindössze néhány hetet töltött a civil élet részegítő szabadságában, ám őt a polgári lét nem érdekelte, újabb vadászzsákmány után indult. Azaz lopni ment. S újfent lebukott.
Most Észak-Magyarországon ''cirkált”, Bicskén lopózott be lakásokba azzal az ürüggyel, hogy gumijavítót keres, majd eltulajdonította a kiszemelt értékeket, mondjuk úgy: a pénzzé tehető tárgyakat. Amikor a tulajdonosok rájöttek, értesítették a rendőrséget, Gizi még nem hagyta el a települést. Az vasútállomáson figyelt fel rá a járőr, amint a szemetesbe gyömöszöl valamit. A 14 500 forintot oda rejtette el, mert tudta, hogy igazoltatni fogják... Ezt meg is tették a zsaruk, sőt, a pénzt is megtalálták. Újra lebukott, és vár rá egy újabb tárgyalás. Meg a büntetés.
Egyébként az átlagos külsejű, inkább nyugdíjas óvónőre hasonlító tolvaj legutóbb tavaly bukott le Mohácson. Ott is besurranásos lopást hajtott végre. Büntetése akkor 45 ezer forint volt. Kifizette.
Az elkövetések erkölcsi oldala különösebben nem foglalkoztatja. Egyet sajnál, jelesül azt, hogy megszűntek a belföldi repülőjáratok...
- o -
Kevésbé vicces bűnügy, amelyet a magyar rendőrök derítettek fel az elmúlt hetek folyamán. A szerb határhoz közel fekvő Tiszasziget település víkendházait fosztogatták rendszeresen eleddig ismeretlen elkövetők. Mostantól azonban nem ismeretlenek, mert rajtakapták őket, amint egyik hétvégi házból éppen pakolták volna ki a nagy értékű hifi-berendezést, fűnyírót, csónakmotort. Négy szerb férfi az elkövető. Kihallgatásuk során bevallották: az elmúlt egy év során 35-40 nyaralót fosztott ki. A már lezajlott helyszínelések szerint azonban legalább 60 víkendházban jártak a betörők, s nagy valószínűséggel mindenütt ők voltak a tettesek.
A bűnbanda egy gyönyörű emeletes nyaralót szemelt ki ''bázis”-ának, onnan indult portyázni. A rendőrség eddigi adatai szerint a ház ajtajáról lefűrészelték a lakatot, majd behatoltak a lakásba és ott rendezkedtek be, ez egyébként a konyha berendezésén és az ágyakon is látszott, nevezetesen, hogy azokban a napokban használták őket.
A károsult tulajdonosok közül még sokan nem jelentkeztek, hiszen télidőben ritkán látogatják víkendházukat, az azonban már kiderült, hogy a négy elkövető az eltulajdonított tárgyakat csónakon vitte át a túlsó partra, Szerbiába. Egyik csónakra annyi lopott holmit pakoltak, hogy az az ártérben elsüllyedt. Ebből a gazdának annyi haszna származott, hogy tulajdon tárgyait gyorsan visszakaphatta. Szerencsére egy részük még használható is...
A tiszaszigetiek örülnek a rendőrség eredményességének, mert azt remélik, hogy most már megszűnik a bűnbanda által eddig okozott rendszeres károkozás meg az állandó félelem attól, hogy feltörik a házukat és ellopják az értékeiket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..