home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Díszek szívvel-lélekkel
Szakáll Laura
2022.12.18.
LXXVII. évf. 50. szám
Díszek szívvel-lélekkel

A karácsony központi eleme a feldíszített fenyő, legyen az földlabdás, vágott vagy akár mű. Vannak, akik az aktuális trendek szerint dekorálnak, míg mások nem mondanak le a klasszikus díszekről. Ilyen az üveggömb, a mézeskalács, a különböző anyagokból készített angyalkák és más apróságok. Bár az üzletekben bőséges kínálat tárul elénk, az egyedi karácsonyfadíszek ma is népszerűek.

A textil is közkedvelt a kézművesek körében, hiszen szabadon engedhetik a fantáziájukat, és változatos dekorációs elemeket készíthetnek ebből az anyagból. A hímzett szív és a mézesbaba forma mellett modern manók is varrhatóak.

A szabadkai Tormási Ilona már gyermekként is jól bánt a tűvel és a cérnával. Hamar megtanult horgolni, és varrónő édesanyja mellett a gobelinezést is elsajátította. Kezdetben a babáknak varrt ruhát. Most, hogy nyugdíjas, sokkal több ideje jut az alkotásra. Szívesen dolgozik textillel és filccel, változatos, hagyományos, népies és modern díszeket is készít. Ma már olyan sokan rendelnek tőle, hogy a család apraját és nagyját is be kell vonnia a munkába. Mindenkinek jut feladat. Ilona karácsonyi díszeit és egyéb dekorációit a közösségi oldalon Kézműves Csodák néven találják meg az érdeklődők.

— Tavasz óta nyugdíjas vagyok, most több időm jut a kézimunkára. Már gyermekként itt volt a varrás művészete a szobában, mert anyukám gyönyörű ruhákat készített. Mellette tanultam meg mindent. Hatévesen már horgoltam, és ez végigkísérte az életemet. Ez a harmadik karácsony, hogy jobban belemerültem a kézművesdolgokba.

* Mi mindennel készül a karácsonyra?

— Ez a harmadik karácsony, hogy jobban belemerültem a kézművesdolgokba. Most textilből, csipkéből, apró kövekkel kiegészítve készítem a díszeket. Próbálom a népies jelleget keverni a modernnel. Filcet és zsákot is használok, de vannak olyan díszek is, amelyekre apróbb kövek kerülnek, és ezeket a fiatalok is nagyon szeretik. Minden munkámnak az a lényege, hogy kézzel vannak szabva-varrva. Most már addig jutottam, hogy van rájuk kereslet. Számomra nagyszerű érzés, ha megvarrok valamit, és nekem is, meg másoknak is tetszik. Amikor valakinek elküldöm, annak a fáját díszítik majd az én alkotásaim. Rengeteg visszajelzést kapok a munkáimra, és ez nagyon jó.

* Milyen formák kerülnek ki a keze alól?

— Csillag, csengettyű, házikó, manócska, fenyő. Ezek fehérben, rózsaszínben készülnek, ki milyen színben szeretné. Örülök, ha valaki megkeres, elmondja az elképzelését, és én azt meg tudom csinálni, olyan kivitelezésben, ahogyan az illető szeretné.

* Hogyan készülnek a díszek?

— A formát ki kell szabni, varrni, kitömni, díszíteni. Most már a család is csatlakozott hozzám, mert be kell segíteni. Itt van anyukám, a gyerekek, és amikor sok a megrendelés, akkor számítok rájuk. Segíthetnek az interneten való terjesztésben, a szabásban vagy a varrásban, mindenkinek jut munka. Két éve összejött a család, az unokák is, jó hangulatban dolgoztunk, közben zenét hallgattunk.  

* Év közben mivel foglalkozik?

— Húsvétra is készítünk nyuszikat, díszpárnákat a kicsiknek, valamint a környezettudatosság jegyében textilből már füzetborítókat is varrtam. Mást is próbálunk, de az első helyen a karácsony van, mert év közben is ezzel foglalkozom, a karácsonyi díszeket nézegetem.

* Eszerint tehát keresettek az egyedi kézműves-karácsonyfadíszek?

— Sokan visszajárnak hozzám, az emberek évről évre rendelnek díszeket. Szerintem van igény az egyedi dolgokra. Az első évben a mézeskalácsformák iránt volt nagy kereslet, utána nagyon sokan kértek manócskát, melynek csengettyű van a sapkáján. Az idén minden fogy. A rokonokat is megajándékozzuk, a mi fánkra is felkerülnek az égők és a gömbök mellé a saját díszeink. Az interneten lehet velem kapcsolatba lépni, most még nem járunk vásárokba, de gondolkodom rajta. Számomra ez egy lélekgyógyító folyamat. Azt szeretném, ha a díszeim minél több emberhez eljutnának, hogy megérezzék azt, amit a díszeim által szeretnék átadni. Hogy tudják, abban a díszben, amelyet feltesznek a karácsonyfára, benne van a készítője lelke. Csodálatos az az érzés, hogy a munkáim már nagyon sok házban ott vannak, és az emberek gyönyörködnek bennük. Ez nekem mindent megér! Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánok a Kézműves Csodák kedvelőinek és a Hét Nap minden olvasójának!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..