home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Dili dal
2017.01.26.
LXXII. évf. 3. szám
Dili dal

Dili dal — Óbecse, az én városom — Az én három kívánságom — Édesapám — Amikor én kicsi voltam... — Cicuskám  — Városom

Dili dal
 
Dili dalban az a nyerő,
Hogy értelme keresendő!
Mit akar ezzel a szerző?
Kerek, mint a kerekerdő!
 
Értelmezd, ahogy akarod,
Megérteni nem fogod
Amit én itt neked írok,
Akár többször is olvashatod.
 
Viccet ezzel félretéve
Dili dalban mi lehetne?
Rémmese és terefere?
Megfájdul az ember feje.
 
Dili dalba ennyi fért,
folytatni nincs miért.
A cica enni kért…
A dal ezzel véget ért!
 
GUBI Réka, Palics
Miroslav Antić Általános Iskola, 7/4 osztály

 
Óbecse, az én városom
 
Én egy Szerbiában élő, vajdasági kislány vagyok. A várost, ahol élek, Óbecsének hívják.
Városom egy Tisza menti helység. Itt található a zsilip, mely egy valóságos műszaki csoda. Minden turista örömmel nézi meg.
Itt többféle nemzetiségű ember él együtt, nagy összetartásban. A gyáripar is fejlett, és sok embernek nyújt munkalehetőséget. Városomban több sárga vizes kút is található, melynek gyógyhatása közismert. Ilyen vízzel üzemel az óbecsei gyógyfürdő is. A központunkban több épület is ékeskedik. Az egyik legrégebbi a községháza, majd a katolikus és a pravoszláv templom. Ezek az építmények csodálatossá varázsolják a központot.
Büszke vagyok arra, hogy itt, ebben a szép városban élhetek a családommal.
KÁDAS Anna, Óbecse
Petőfi Sándor Általános Iskola, 3. c
 


Az én három kívánságom
 
Egy napon a padláson találtam egy lámpást. Ismerem az Aladdin című mesét, ezért megpróbáltam megdörzsölni a lámpás oldalát.
Hirtelen nagy füst kerekedett, és megláttam a dzsinnt. Nagyon meglepődtem, mert azt mondta, hogy teljesíti három kívánságom. Elsőként az kértem, hogy nekem legyen a legesleghosszabb hajam a világon. Ha ez a kívánságom teljesülne, akkor mindenki csodálná, milyen gyönyörű vagyok. Másodszor azt kértem, hogy az összes ruhám Garage márkájú legyen, mert ez a kedvenc rapperem kedvenc divatmárkája. Harmadjára pedig azt kívántam, hogy legyen sminkes tehetségem. Ezt azért kértem, mert szeretek sminkelni, de nem nagyon tudok. Nagyon örültem, mert az összes kívánságom teljesült. Jó, hogy most már van új ruhám, szép hosszú hajam, és a sminkem is csinos!
LÉVAI Ivett, Ada
Cseh Károly Általános Iskola, 4. b osztály
 


Édesapám
 
Milinkov Dejan az én édesapám. Negyvenkét éves.
Barna hajú és a szeme élénk kék. Testesebb férfi, erős és izmos. A bőre sötétebb színű. Nem szokott nagyon kiöltözni. Szereti a fekete és a kék színt. Jószívű ember, mert bármire megkérjük, megcsinálja. De azért néha mérges is tud lenni. Barátságos, ha ismerőssel találkozik, megáll vele beszélgetni. Ha valami nem úgy sikerül, ahogy eltervezte, akkor tovább próbálkozik, tehát kitartó. Megbízom benne, mert amikor anyukámnak a születésnapjára készítettünk ajándékot, tudta, de mégsem árulta el. Az édesanyját Erzsébetnek hívják, az édesapját Ivánnak. Van egy nővére, Angéla, ő Földváron él, és neki is vannak gyerekei, csak sokkal idősebbek nálunk. Apa már kora reggel mindig fenn van, hogy megetesse az állatokat. Szereti őket, kedvencei a dísztyúkok és -kakasok. Apu a városházán kézbesítő, munkáját délelőtt és délután végzi. Amikor hazaér, a baromfinak ad egy kis csemegét, összeszedi a tojást vagy kitakarítja az udvart. Sok embert ismer, és mindenkit a barátjának tart. Az az álma vagy a terve, hogy kiutazzon külföldre. Szerintem ez menni fog neki, mert magabiztos. Azt mondta, azt szeretné, hogy nekünk, gyerekeknek jobb életünk legyen, mint neki. Nem mintha rossz gyerekkora lett volna, sőt régen még jobb volt, mint most.
Bárcsak olyan bátor, erős és kitartó volnék, mint ő. Véleményem szerint apa olyan ember, aki bármit megtenne a családjáért.
MILINKOV Jasmina, Óbecse
Petőfi Sándor Általános Iskola, 4. c
 


Amikor én kicsi voltam...  
 
Amikor még óvodás voltam, kaptam egy új kerékpárt.
Anya kíséretében azzal a biciklivel indultunk egy nap az oviba. Mielőtt kiértem volna a kapun, elestem a járművel együtt. Ügyesen felálltam, és haladtunk tovább. Amikor kiértünk a sarokra, újabb baleset történt. Anya felsegített, ismét felszálltam a járgányra, és folytattuk az utunkat tovább. A következő utcában harmadszorra is leestem, ráadásul még az árokba is begurultam. Nagyon sírtam. Anya felemelt. Nyugtatott, hogy semmi baj, ez katonadolog. Abbahagytam a sírást, de észrevettem, hogy piszkos a kabátom. Mutattam anyának, és ő türelmesen letisztította. Ismét felszálltam a bicajra, és nekivágtunk a megmaradt útnak.
Végre megérkeztünk az oviba, és ott már boldogan játszottam a gyerekekkel, gyorsan meg is feledkeztem a balesetekről.
RIND Réka, Ada
Cseh Károly Általános Iskola, 4. b osztály
 


Cicuskám
 
Nekem van egy kiscicám,
sok-sok mindent látott már.
Szőre szinte tarkabarka,
szaladozik jobbra s balra
 
Az én pici cicuskám
mindennap csak engem vár.
Hazaérjek, akarja,
a sült csirkét meg imádja.
 
Játszik, játszik, meg nem áll.
Mindent szétszed. Jaj, de kár!
Nem kell neki varázsalma,
finom halra fáj a foga.
 
Stílusos, szép divatsztár.
Nyakában haranggal jár.
Szőrét csak ágy tisztogatja,
még a kutya sem ugatja!
 
SÜGE Réka, Palics
Miroslav Antić Általános Iskola, 5/4 osztály
 


Városom
 
Én Vajdaságban lakom, egy kisvárosban, Óbecsén.
Egy napon jött a szomszédba egy külföldi gyerek a mamájához. Átmentem hozzájuk, és kihívtam játszani a kisfiút.
Megkérdeztem tőle:
— Hogy hívnak?
— Kvinton a nevem — mondta.
Kihoztuk a biciklinket, és elmentünk egyet fordulni.
Körbevezettem őt a környéken. Előbb a mi utcákon mentünk végig. Megmutattam neki a szomszédomban az állatorvosi rendelőt. A köves úton haladtunk tovább, és házakat nézegettünk, mert ott, ahol Kvinton lakik, másmilyenek a lakóépületek.
Útközben megkérdeztem tőle:
— Honnan jöttél?
— Belgiumból — felelte.
A mi utcánkon végigmentünk a kanálisig. Annak partján láttunk horgászokat, és a nádasban megfigyeltük a gólyákat is. Odaértünk a zsiliphez, és elmagyaráztam Kvintonnak, hogy ez egy nagyon régi építmény. Végigbicikliztünk a Tisza-parton, aztán hazafelé vettük az irányt. Ugyanazon az úton mentünk vissza. Ahogy tekertünk, kiugrott elénk két kóbor kutya, és hazáig kergettek bennünket.
Olyan jól érezte magát, hogy nem is akart hazamenni. Sajnos, ez nem volt lehetséges, de csináltunk egy közös szelfit, és posztoltuk a Facebookon.
TALLÓS Kinga, Óbecse
Petőfi Sándor Általános Iskola, 4. b 
 

 
Virágok. Szlancsik Blankának, a kishegyesi Pán Péter-óvoda hatéves növendékének a munkája (Óvónő: Talpai Zsanett)
 
Játszótéren. A szabadkai J. J. Zmaj Általános Iskola 2. c osztályos tanulójának, Fehér Biankának a rajza (Tanítónő: Saláta Ugrai Krisztina)
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..