home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Díjözön a mórásoknak
Tóth Lívia
2016.05.30.
LXXI. évf. 11. szám
Díjözön a mórásoknak

Az elmúlt hetekben a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szakcsoportjai kiváló eredményeket értek el a különféle megmérettetéseken. A legkiemelkedőbb teljesítmény minden bizonnyal Marx Éva Kazinczy-érme és a Füzike leánykar kiemelt arany díja a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn. Az irodalmi csoport tagjainak, az énekes lánykáknak és a citerásoknak azonban ezeken az elismeréseken kívül is van mivel büszkélkedniük.

A XXXI. Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn a kisegyüttesek közül az alsósok kategóriájában a Barna Gesztenye citeracsoport Mihók Attila felkészítésében bronz oklevelet érdemelt ki. Az énekszólisták és -kettősök versenyében a B korcsoportban Masa Kitti és Szabó Szonya egyaránt arany, a C korcsoportban Szemerédi Sára bronz oklevéllel tért haza. A szólista lányok és a kiemelt arany díjas Füzike leánykar felkészítője Tóth Rozália.


Szabó Szonya és Masa Kitti

Debrecenben A Dunától keletre elnevezésű, a gyermek és ifjúsági kategória számára rendezett népzenei versenyen, az I. Cívis Népzenei Fesztiválon a Barna Gesztenye citeraegyüttes ezüst minősítést kapott, valamint ugyanitt a KÓTA térségi minősítőjén dicséretes fokozatot ért el.

Szenttamáson, a XXI. Aranycitera vetélkedőn a Barna Gesztenye csoport még egy lépcsőfokkal feljebb lépett, arany oklevélben részesült ugyanis. Jól sikerült a kilenc hónappal ezelőtt alakult Jégvirág citeracsoport bemutatkozása is: a zenészeket ezüst oklevéllel jutalmazta a zsűri.

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete az idén is Bácsfeketehegyen tartotta meg az Arcok üveg mögött címet viselő műfordítások vers- és prózamondó versenyét. Az esemény harminc részvevője közül középiskolás kategóriában Dupák Fanni, a Kék cinkék irodalmi csoport tagja második lett.  


Citerások

Győrben, a Kazinczyról elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny 51. Kárpát-medencei döntőjén Marx Éva — szintén az egyesület Kék cinkék irodalmi csoportjának tagja — Kazinczy-érmet nyert. Emellett a zsűri a Strasser Sándorról, a győri Kazinczy-gimnázium alapító igazgatójáról elnevezett díjat, valamint a Dr. Varga I. Erika Magyar Nyelvért Közhasznú Alapítvány egyik különdíját is neki ítélte oda.

A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési egyesületben a hónap végéig várják a jelentkezéseket a II. Cs. Simon István Vers- és Prózamondó Találkozóra, melyet június 4-én tartanak meg.

A Százszorszép kézimunkacsoport tagjai is jelentős eseményre készülnek, ők lesznek ugyanis a házigazdái a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetsége XVIII. nemzetközi kiállításának. A rendezvény helyszíne június 23-a és 26-a között a csókai Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola lesz.


Füzike leánykar

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..