home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Díjkiosztóval zárult a színjátszó találkozó
Talpai Lóránt
2023.04.27.
LXXVIII. évf. 17. szám
Díjkiosztóval zárult a színjátszó találkozó

A közösséghit jelképe és közösségeket egyben tartó cselekedet volt ez a találkozó — hangzott el a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXVII. találkozójának díjkiosztó gálaestjén, melyet első alkalommal rendeztek meg Topolyán.

Az egybegyűlteket Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke köszöntötte. A szakmai zsűri tagjai Crnkovity Gabriella színművész, az Újvidéki Színház társulatának tagja, Góli Kornélia dramaturg, az újvidéki Művészeti Akadémia tanára és Pálfi Ervin színművész, az újvidéki Művészeti Akadémia tanársegéde voltak.

A rendezvényen átadták a 2023-beli találkozó fő- és különdíjait. A Pataki László-díjat, mely a találkozó legjobb, hagyományos keretek között megvalósított előadásának jár, a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József Színjátszó Csoportja érdemelte ki, mely Szántó Armand és Szécsén Mihály Paprikáscsirke című darabját vitte színre. A Bambach Róbert-díjat, melyet a legjobb, alternatív formákat kereső előadásnak ítélnek oda, az idén a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület József Attila Színtársulata kapta, melytől Đorđe Lebović Az ezredik éjszaka című kortárs tündérmeséjét láthatta a közönség.

A találkozó további díjai: Garay Béla-díj a közösségteremtő tevékenységért — Palicsi Színjátszó Grund; Szilágyi László-díj a legjobb férfi főszereplőnek — Jenovay Lajos, Muzslya; Ferenczi Ibolya-díj a legjobb női főszereplőnek — Dienes Koleszár Ibolya; Nagy István-díj a legjobb férfi mellékszereplőnek: Tombácz Imre, Nagykikinda; Magyar Piri-díj a legjobb női mellékszereplőnek — Szabó Erika, Topolya; Szántó Róbert-díj a legjobb színpadi beszédért — Jankovics Bocskovics Éva, Temerin; közönségdíj — a tóbai Petőfi Sándor M. E. színjátszó csoportja Lőrincz Miklós Amerikai menyasszony című darabjáért.

A diákzsűri elismerése a bezdáni Petőfi Sándor ME színjátszó csoportjához került Ray Cooney Család nélkül nincs orvosság című vígjátékának színre viteléért. A Magyar Nemzeti Tanács tájolási díját Sárközi István, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke adta át, s az idén a házigazda, a topolyai Mara Amatőr Színház társulata érdemelte ki. A részt vevő társulatok tagjai további értékes különdíjakban is részesültek a munkájukért.

A színjátszó találkozót a szakmai zsűri képviseletében Pálfi Ervin színművész, egyetemi tanársegéd összegezte: „Játék a színjátszás, de komoly munka is egyben, ez zajlott itt az elmúlt hetekben Topolyán, és olyan csoda született, mely által mindannyian gazdagabbak lettünk, színészek, rendezők és hálás közönségük, mindannyian, akik részvételükkel hozzájárultak a találkozó sikeréhez.

Fényképezte: Szerda Zsófi

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..