Díjátadás és gömöri minták

Díjátadás és gömöri minták

Második alkalommal szerveztek hímzőtanfolyamot a nagybecskereki Petőfi MME-ben, ezúttal Vajdaság több településéről mintegy húsz személy részvételével.

A tavaly megkezdett esemény folytatását a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Titkárságon nyert pályázati eszközök tették lehetővé.

A találkozó kiállítás-megnyitóval kezdődött, az előző évben tanultak — a korai matyó hímzés — bemutatására ugyanis pályázatot írtak ki. A részvevők közül többen is elküldték munkáikat, amelyekből a három legsikeresebbet emelték ki.

Tóthné dr. Glemba Klára, a Petőfi MME elnök asszonya köszöntötte az egybegyűlteket, megnyitotta a kiállítást, illetve átadta a három díjat. Első helyezett a törökbecsei Babó Ilona, a Jókai Mór MME Bokréta kézimunkacsoportjának a tagja lett, második a nagybecskereki Kézműves Műhelyben tevékenykedő Gera Erzsébet, harmadik az ugyancsak törökbecsei Csíkos Rozália, a Bokréta kézimunkázója.

Horváth Rózsa oktató, az egyesületben működő Kézműves Műhely vezetője elmondta: mindig az volt a vágya, hogy a nagybecskereki Petőfi MME olyan központtá váljon, ahova a bánáti kézművesek eljárnak, akik a tanultakat továbbadják saját környezetükben.

Az ünnepi pillanatok után szorgos munka kezdődött, az asszonyok ezúttal ugyanis a gömöri csomóshímzést sajátították el, és megismerkedtek Gömör megye néprajzi, történelmi múltjával, valamint hímzőkultúrájával is.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Díjátadás és gömöri minták
Bánáti Újság
  • (k-ko)
  • 2013.11.27.
  • LXVIII. évfolyam 48. szám
Facebook

Támogatóink