home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Díjat kapott a falu hírlapja
2016.03.28.
LXXI. évf. 12. szám
Díjat kapott a falu hírlapja

A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete a szórványban működő médiumok közül szakmai díjban részesítette a Székelykevei Igaz Szó helyi lapot. A szerkesztőség képviseletében a díjat Szatmári Mihály szerkesztő vette át a Topolya Község Múzeumában megtartott alkalmi ünnepségen. Az alábbi laudációt Martinek Imre, a Hét Nap külmunkatársa készítette, és olvasta fel a rendezvényen.

„A Székelykevei Igaz Szó havilap első száma 1997-ben szólította meg olvasóit. Hírlap volt akkortájt, afféle közlöny, melynek alapítói jogát az al-dunai falu helyi közösségének tanácsa vállalta magára. Sorstársam, Szatmári Mihály lapszerkesztő 1999-ben került a laphoz. Előbb műszakis segédmunkatársaként, majd idővel egyre kiemelkedőbb tollforgatóként. Végül 2003-tól megbízott szerkesztőjeként is annak a helyi érdekű lapnak, amely több éven keresztül a kevevárai Moj Kovin lap mellékleteként jelentkezett havi rendszerességgel. A községi írott médiától való önállósodása után az újság a falu kultúréletét egybefoglaló Székelykeve Művelődési Otthon Tájékoztatója néven kapott hivatalos bejegyzést, majd egy kulturális átszervezéssorozat eredményeképp végre hivatalosan is magára ölthette a falu hírlapja jelzőt. A lap 2011 őszén végül a nemlét peremére sodródott. A főszerkesztő visszavonult. Majd 2014 májusában visszatért. Nem volt más választása. Illetve volt, de a kollégát még az idő tájt »tervezték«, amikor az adott szónak, a betyárbecsületnek és megannyi más, jelenünkben kacatnak számító dolognak bizony súlya volt! S ha mindehhez a szókimondóságot is hozzávesszük...

Nos, a lapot mindvégig azzal a szerkesztői elképzeléssel és céllal működtették — és teszik ezt ma is —, hogy lehetőség szerint minden székeli esemény és személy emlékét részrehajlás nélkül megörökítse. Az utókor számára, de azok számára is, akik a messzi távolból még haza-haza gondolnak. Míg a készletből futja...”


Fotó: Szabó Attila

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..