home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Díjat kapott Maurits Ferenc és Radics Viktória
2017.10.06.
LXXII. évf. 40. szám
Díjat kapott Maurits Ferenc és Radics Viktória

A Szenteleky Napok Tanácsának közleménye

A Szenteleky Kornél Irodalmi Díj bírálóbizottsága (Berényi Emőke, Böndör Pál, Harkai Vass Éva, Silling István és Szarka Mándity Krisztina) 2017. október 2-ai ülésén szavazattöbbséggel Maurits Ferencnek ítélte oda az idei Szenteleky Kornél Irodalmi Díjat. Maurits Ferenc sokoldalú irodalmi és képzőművészeti tevékenységével, a két művészeti ág intermediális átlényegítésével, az Új Symposion és a Forum Könyvkiadó vizuális arculatának kialakításával több mint fél évszázada fontos alakja a vajdasági magyar kulturális térnek. A díj szerteágazó, „rezgő vonalakkal” teli költői, festői, grafikai szerkesztői és könyvillusztrátori munkásságának elismerése.

A Bazsalikom Műfordítói Díjat a bizottság (Marko Čudić, Glavinić Vékás Éva és Rizsányi Attila) egyhangúlag Radics Viktóriának, az egyik legkiemelkedőbb vajdasági származású fordítónak ítélte oda. A díjazott a délszláv nyelvekből és németről mintegy húsz kötetet ültetett át magyarra, különböző folyóiratokban és antológiákban pedig több száz műfordítása jelent meg. Műfordítói, kultúraközvetítői és irodalmi tevékenységével korábban kiérdemelte a Zoltán Attila-díjat, a Holmi díját és a folyóirat novellapályázatának díját, a Móricz-ösztöndíjat, a Déry Tibor-díjat és a József Attila-díjat. 1995-ben Bazsalikom-díjat kapott, így a bizottság most különösképpen az azóta folytatott tevékenységét részesíti elismerésben.

A díjak átadására október 21-én a Szenteleky Napok programjának keretében kerül sor.


A fotók forrás: Thealter.hu és Facebook

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..