home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Dicsőséges dolog a nemzetért meghalni – de tenni is érte
Fehér Márta
2023.10.06.
LXXVIII. évf. 40. szám
Dicsőséges dolog a nemzetért meghalni – de tenni is érte

Az október 6-i megemlékezések keretében Magyarkanizsán is fejet hajtottak a vértanúk előtt –  bátorságuk, rendületlen hazaszeretetük és az igaz célért való kiállásuk előtt – hangzott el az önkormányzati rendezvényen, akárcsak a címben idézett gondolat, a temetőben kialakított emlékhelyen.

Magyarkanizsa önkormányzata alkalmi műsorral tisztelgett a szabadságharc és forradalom összes, neves és névtelen mártírja, hőse előtt.

– Vértanúvá nemcsak az egyház emelhet valakit. Vértanú mindaz, aki valamely nemes ügyért kész az életét odaadni. Az aradi vértanúkra minden évben nemzetünk legnemesebb, legmagasztosabb embereiként tekintünk, hiszen a mai világ feldarálja az embereket, ma értelmetlennek látjuk a háborúkat, az élet áldozatokat, egyes érdekek végső célját éljük meg bennük. Akikre ma emlékezünk, egészen másféle szándékkal adták életüket: a szabadság nemességéért, a nemzetért – hangsúlyozta Ft. Palatinus István plébános az alkalomhoz illő egyházi szertartás keretében.

„Szép deputáció megy Istenhez a magyarok ügyében reprezentálni” – idézte Kávai Szabolcs történész a megemlékezésen a bécsi születésű, s már fiatalon katonai pályára lépett Pöltenberg Ernő utolsó mondatát, melyet kivégzése előtt fogalmazott meg.

– A korábbi években Vécsey Károly, Kiss Ernő, Damjanich János, Dessewffy Arisztid és Török Ignác életpályáját és mártírhalálát vázoltam fel, az idén pedig Pöltenberg Ernőét, azzal a hittel és meggyőződéssel, hogy ily módon tudom közelebb hozni az emberekhez az aradi vértanúk örök emlékét. Köztudomású, hogy az aradi vértanúk többsége nem magyar származású volt, sőt többen még magyarul sem tudtak. Mindig is foglalkoztatott engem, ahogyan másokat is, az a kérdés, hogy egy horvát, német, osztrák vagy szerb embert mi késztetett arra az elhatározásra, döntésre, hogy a magyar ügy mellé álljon, azért harcoljon, és akár életét is áldozza? Politikai meggyőződés? Szimpátia? Eskü? Családi háttér? Kötelességtudat? Az igazságos ügy melletti kiállás? Az utókor csak találgathatja az okokat. A mai megemlékezésünk főszereplője, Pöltenberg Ernő is egy ilyen katonatiszt volt, magyarul nem tudott, mégis a magyar szabadságért harcolt, és végül az életét áldozta.

A megemlékezést alkalmi műsor kísérte, s a cserkészek közreműködésével koszorút helyezett el Magyarkanizsa Község képviseletében Fejsztámer Róbert polgármester és Lackó Róbert, a képviselő-testület elnöke, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében Balogh György konzul, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Varjú Potrebić Tatjana, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja, a Vajdasági Magyar Szövetség képviseletében Nyilas Mihály államtitkár, Újvári Zsombor parlamenti képviselő és Csikós László tartományi képviselő, valamint Magyarkanizsa Helyi Közösség Tanácsának, a VMSZ Zentai Községi Szervezetének, a magyarkanizsai községi oktatási intézmények, a Magyarkanizsa Község Pedagógus Egyesülete, a Magyarkanizsai Községi Nyugdíjas-egyesület és a Polgárok Párbeszéde Polgári Egyesület delegációja.

Az emléknap hangversennyel zárult, a Művészetek Házában a szegedi Giovani Artisti Kamaraegyüttes adott koncertet, melynek vajdasági előadássorozata a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény és a Giovani Artisti Kft. együttműködésével és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

Fényképezte: Puskás Károly

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..