home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Dicsőség a legyőzötteknek
Zséli Ágnes
2021.10.25.
LXXVI. évf. 42. szám
Dicsőség a legyőzötteknek

Ezzel az üzenettel szerveztek emlékestet Törökbecsén az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére. Az alkalmi műsort a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában tartották meg.

A Gloria Victis 1956 című rendezvényt a Rákóczi Szövetség Törökbecsei Ifjúsági Szervezete, a Teleház Polgárok Egyesülete, valamint a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület fiataljainak alkalmi műsora tette meghittebbé. A Himnusz és a Szózat elhangzása után a fellépők a hatvanöt évvel ezelőtt történteket is felidézték.

— Az ’56-os szabadságharc üzenete a fiatalok világában is erőteljesen él — jegyezte meg a törökbecsei Szabó Karolina egyetemi hallgató, aki az idén ezt az érzést két helyszínen is megélhette. Rendkívül boldog és hálás, hogy a Rákóczi Szövetség jóvoltából három törökbecsei fiatallal együtt részt vehetett a Budapesten szervezett programokon. — Az ’56-os események üzenete tértől, időtől függetlenül változatlan, mivel a szabadság fontosságát, felülmúlhatatlan értékét a törökbecsei műsoron is ugyanúgy éltem meg, mint Budapesten — mondta Karolina. 

Az emlékest keretében a jelenlévőknek az óbecsei Surányi Roland történelem szakos tanár, a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság elnöke a hatvanöt évvel ezelőtti szabadságharc előzményeiről, valamint a harcokról és az események üzenetéről tartott előadást. Hangsúlyozta, a mai világban az emberek többsége veleszületett, természetes dolognak tartja a szabadságot. Ettől fosztották meg annak idején a magyar népet, ami a forradalom kirobbanásának az oka volt.

— A jövőképet maguknak a fiataloknak kell megalapozniuk — emelte ki Báló Bordás Gizella, a Rákóczi Szövetség Törökbecsei Ifjúsági Szervezete, valamint a helyi Teleház Polgárok Egyesülete vezetője. — Minden egyes történelmi megemlékezés erősíti a magyar közösséget, különösen a szórványban élőkét, ami rendkívül fontos, mert a szórványban sajnos fogyatkozik a közösség létszáma. Emellett az ilyen jellegű műsorokon a fiatalok történelmi ismeretekre tesznek szert.

A Törökbecsén megszervezett Gloria Victis 1956 című alkalmi műsort a forradalom pillanatairól készült képösszeállítás vetítése színesítette.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..