home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Diákcsínyből agyrázkódás?
Tóth Lívia
2011.06.01.
LXVI. évf. 22. szám

Nemrégiben súlyosan bántalmaztak egy hatodikos kislányt a csókai Jovan Popović Általános Iskolában. Az esettel kapcsolatban, amely igencsak felborzolta a településen élők kedélyét, Komáromi László, a VMSZ községi szervezetének az elnöke sajtótájékoztatót tartott. Szemerédi Laura, a sértett gyer...

Nemrégiben súlyosan bántalmaztak egy hatodikos kislányt a csókai Jovan Popović Általános Iskolában. Az esettel kapcsolatban, amely igencsak felborzolta a településen élők kedélyét, Komáromi László, a VMSZ községi szervezetének az elnöke sajtótájékoztatót tartott. Szemerédi Laura, a sértett gyermek édesanyja a következőképpen foglalta össze a történteket:
- Május 17-én dél körül a hatodikos lányom osztályfőnöke telefonált, hogy azonnal menjek be az iskolába. Ott tudtam meg, hogy egy fiú a 6. a osztályból behúzta a lányomat a tanterembe, és betuszkolta a szekrénybe. Két-három fiú egymás után bement hozzá, és jól ''körbetapogatták”. Amikor kiengedték, az egyik fiú elgáncsolta, leesett a földre. Aztán megfogták a lábánál meg a hóna alatt, felemelték, és visszadobták a padlóra. Nagyon beütötte a fejét. Szép hosszú haja van, három fiú ráállt a hajára, és taposták, a többiek pedig megpróbálták lehúzni róla a nadrágot és a blúzt. Sikítozott, de amikor végre talpra állt, akkor sem tudott kimenni az osztályból, mert kívülről is fogták az ajtót. Végül a folyosón tartózkodók közül valaki szólt az osztályfőnöknek, és sikerült megszabadulnia a kínzóitól.
Miután feljelentést tettem a rendőrségen, az orvoshoz mentünk, majd elkerültünk a zentai kórházba. Mivel a lányom agyrázkódást kapott, három napig bent tartották, de a fizikai sérülésen kívül hatalmas lelki trauma is érte, szinte sokkot kapott.
A támadók között, akikről utólag kiderült, hogy összesen heten voltak, volt egy nyolcadikos fiú is, szintén az ''a” osztályból. Az elkövetők szüleinek a hozzáállása is igen furcsa, egy apuka keresett fel, ő a sajnálatát fejezte ki, a többiek szerint ez csak egy kis tapogatás volt, tréfa, és nem értik, mi a probléma. Egyébként a tettesek között vannak olyanok, akiknek a szülei meglehetősen tehetős emberek, bizonyára azt hiszik, hogy pénzzel ezt is elsimíthatják. Az iskola igazgatónője hivatalos úton volt, de másnap felhívott. Igaz, ő úgy gondolja, hogy az eset incidensnek sem nevezhető, szerinte ez erős szó a történtekre, mert valószínűleg csak a hormonok játékáról van szó.
A lányom ma már volt iskolában, de még szédül, fáj a feje. A hétvégét sírással töltötte, lelkileg nagyon megviselte a dolog, mert meg is fenyegették, nehogy szóljon valakinek. Az ''a” osztályokba szerb gyerekek járnak, de sem én, sem a lányom nem gondoljuk, hogy ennek a támadásnak nemzeti alapja volna, de az ügyet ki kell vizsgálni.
A VMSZ csókai községi szervezete erélyesen elítéli az esetet, de úgy véli, most nem sajnálkozni, hanem cselekedni kell. Álláspontjukat Pintér Csaba elnökségi tag, a községi képviselő-testület elnöke ismertette.
- Az esetet nem szabad elbagatellizálni. Mivel a község első embere és a községi tanács oktatással megbízott tagja nem érezte, hogy reagálnia kellene az incidensre, fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy érvényt kell szerezni a diákok biztonságos iskolai tartózkodására és a megfelelő szintű oktatásra való jogának, hogy a szülők nyugodtan küldhessék el gyerekeiket az iskolába. Az ott dolgozóknak nagyobb felelősséggel kell viszonyulniuk az oktatás és nevelés feladatához. Az érintett szülő jóváhagyásával magasabb szintre lépünk, tájékoztatjuk a tartományi ombudsmant és az oktatási titkárságot, valamint az oktatási minisztériumot is.
Jasztrebinác János községi tanfelügyelő másnap, 18-án reggel értesült a történtekről, azonnal felhívta az igazgatónőt, és bejelentette a rendkívüli tanfelügyeletet.
- Az iskolába 11 órakor érkeztem, de az intézmény vezetője akkor még nem tudta, hogy az incidens a nagyszünetben történt-e vagy már óra alatt, és arra sem tudott válaszolni, hogy kik voltak az ügyeletes tanárok. Az ő nyilatkozataikat csak másnap kaptam meg. Az én olvasatomban a támadás a nagyszünet végén kezdődött és a becsengetés után folytatódott. Az épületnek abban a sarkában három tanterem van, vagyis egyik tanár sem ért oda idejében. Hamarosan ismét kimegyek, ha az iskola még mindig sötétben tapogatózik, és nem kezdeményez eljárást azok ellen, akik mulasztást követtek el, akkor én indítom meg a folyamatot az igazgató és az intézmény ellen. Szerintem a probléma gyökere nagyon mélyen van. Ebben az iskolában szeptember óta már másodszor neveztek ki megbízott igazgatót. Sajnos, ahol a politikai játszma az úr, ott a tanfelügyelő csak papírtigris.
Julijana Bagdal, a Jovan Popović Általános Iskola megbízott igazgatónője fogadta az érdeklődő újságírók csoportját, és ismertette, hol tartanak az eset feltárásában:
- Mivel az iskolaszék ülése már meg volt hirdetve, utólag beiktattam ezt a napirendi pontot is. Az ülésen nem született döntés, az iskolát bízták meg a szükséges lépések megtételével. Mi az incidens szót erős kifejezésnek tartjuk, nem akarjuk használni addig, amíg nem tudjuk pontosan, mi is történt. Aznap valóban hivatalos úton voltam, de másnap reggel azonnal a rendőrségre mentem, hogy megtudjam a részleteket. Nem szabad elhamarkodott ítéletet hoznunk, hiszen mégiscsak gyerekekről van szó, meg kellett hallgatnunk az elkövetőket, a tanárokat, a szemtanú diákokat. Én nem akarok azokra a szóbeszédekre figyelni, amelyek a településen keringnek. Összehívtam a tantestületet, megerősítettem az ügyeletet, a tanároknak pontosan kell megjelenniük az órákon, különben fegyelmi eljárás vár rájuk. A pedagógus és a pszichológus beszélgetett a szülőkkel és a gyerekekkel, vannak nyilatkozatok, de még a felderítés szakaszában vagyunk. Két tanulónak már csökkentettük a magaviseleti jegyét, a vétkeseket végső esetben más iskolába is át lehet helyezni, de ahhoz a szülők beleegyezése szükséges. Az iskola pszichológusa és pedagógusa szerint nem előre kitervezett akció volt, csínytevésnek indult. A kislány bement abba a tanterembe, mert keresett valakit. Nem hiszem, hogy az osztály többi tanulója nem akart segíteni, talán inkább akkora kavarodás volt, hogy fel sem fogták, mi történik. Természetesen mindenki megkapja a neki járó büntetést, a tanárok is, ha bebizonyosodik a bűnösségük. Az biztos, hogy a rendőrségnek, az iskolának és a szülőknek együtt kell működniük. Hamarosan ismét összeül a tantestület, mert egyedül nem dönthetek - mondta az igazgatónő, majd az újságírók kérdésére válaszolva hozzátette azt is, hogy az eset nem nemzeti alapon történt, és nem is szeretné, ha a gyerekeket politikai célokra használnák fel, illetve visszaélnének velük.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..