home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Dermesztő árak
Talpai Lóránt
2021.01.14.
LXXVI. évf. 2. szám
Dermesztő árak

Monopolistává váltak a hegyvidéki szállodák — Jó lenne, ha legalább 3 millió polgár felvenné a védőoltást — Nincs elég véralvadásgátló gyógyszer

Monopolistává váltak a hegyvidéki szállodák

Sokan a koronavírus-járvány miatt nem utazhatnak külföldre telelni, viszont az árak miatt vélhetően sok belföldi út is elmarad. Főként azért, mert az éttermekben és a kávézókban rendkívül magasak az árak. A hegyvidéki reggeli egy belgrádi elit étterem ebédjének árértékével egyezik meg.

Egy zlatibori étterem étlapját futottuk át. Az árak a következők voltak: kajmakos lángos 840 dinár, autentikus helyi pita 750 dinár, kajmakos-sonkás lepény 600 dinár, melegszendvics 430 dinár, három tükörtojás 420 dinár, egy aludttej pedig 170 dinár. A zlatibori kávézókban szintén elképesztőek az árak, egy pohár szénsavas üdítő 480, a sör pedig még nagyobb luxus — 650 dinár. Kopaonik sem olcsóbb, az árak itt is dermesztőek, a levegő hőmérséklete ugyanis jóval elviselhetőbb az étlapok tartalmánál.

Mindez annak köszönhető, hogy a járványidőszak a hegyekben működő szerb vendéglátóipari egységeket turisztikai monopolistává tette. (Blic)

 

Jó lenne, ha legalább 3 millió polgár felvenné a védőoltást

Az egészségügyi minisztérium teljes mértékben felkészült arra, hogy véghezvigye azt a tervet, amely alapján tömegesen oltanák be a polgárokat — jelentette ki Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár. Véleménye szerint ha 1,4 és 3 millió közötti lesz azoknak a polgároknak a száma, akik felvették a védőoltást, akkor Szerbia közel kerül ahhoz, hogy legyőzze a koronavírust. Đerlek azt is elmondta, az immunizációt három szakaszban végzik el, és jelenleg az első van folyamatban. Ennek keretében a tervek szerint 720 000 polgárt oltanak be. Továbbá arra is emlékeztetett, hogy az első védőoltásokat a gerontológiai központok lakói kapták, az immunizáció pedig az egészségügyi dolgozók beoltásával folytatódott. (Tanjug)

 

Nincs elég véralvadásgátló gyógyszer

A véralvadásgátló készítmények a koronavírussal fertőzöttek kezelésében alkalmazott terápia részei. Az utóbbi hetekben azonban elfogytak a tartalékok, a piac pedig azóta sem stabilizálódott. A járványhelyzet miatt viszont megnövekedett azoknak a pácienseknek a száma, akiknek szükségük van ilyen típusú gyógyszerre. A COVID—19 gyakran okoz trombózist még olyan személyeknél is, akiknek korábban sosem volt ilyen jellegű egészségügyi problémájuk. „Jelenleg nincs a gyógyszertárainkban, mert az elmúlt hónapban, illetve néhány hétben magasabb volt a kereslet, mint egyébként. Várhatóan január derekára stabilizálódik a Fraxiparine-ellátás. Vannak helyettesítő gyógyszerek, melyek nem egyeznek meg teljes egészében ezzel a készítménnyel, de ugyanabba a csoportba tartoznak, viszont ezekben is hiány van” — nyilatkozta Stana Golubović, az Apoteka Beograd képviselője.   (Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..