home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Délvidéki aranyeső
Tóth Tibor
2012.11.28.
LXVII. évf. 48. szám
Délvidéki aranyeső

Tizenhárom aranyat, hét ezüstöt és hat bronzot szereztek a délvidéki sportolók a fennállásának 10. évfordulóját ünneplő budapesti Aranycsapat Alapítvány szervezésében 8. alkalommal megtartott Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságon Kőszegen.

A teremsportágak döntőinek negyedik alkalommal otthont adó 12 000 lakosú, festői szépségű nyugat-magyarországi kisvárosba a Magyar Nemzeti Tanácsnak és az adai önkormányzatnak hála kilencventagú délvidéki különítmény utazott el. Szép sikert is aratott a küzdelemsorozatban, hiszen sakkban a lehetséges négyből két aranyérmet, asztaliteniszben a négyből hármat, birkózásban pedig a tizenegyből hét aranyat szereztek, azonkívül a dobogó legfelső fokára állhatott a leánykézilabda-csapat is. A rendezvényt fővédnökként megtisztelte jelenlétével Farkas Ágnes olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok kézilabdázó és Jónyer István világ– és Európa-bajnok asztaliteniszező. A küzdelmek előtt az erdélyi, a felvidéki, a kárpátaljai, a Vas megyei és a délvidéki küldöttségek a helybeli Jézus Szíve-plébániatemplomban ökumenikus istentiszteleten vettek részt, melynek volt egy nem mindennapi mozzanata is: Lendvai Zoltán, az internet révén gördeszkás papként világhíressé vált rédicsi plébános lenyűgöző mutatványa, mellyel meglepte az istentiszteletre látogató küldöttségeket. Ezután a több mint kétszáz fős társaság  a Károly Róbert kori lovasok vezetésével a még mindig felújítás alatt lévő Jurisics-vár udvarába vonult, ahol Kű Lajos, a rendezvény megálmodója, az Aranycsapat Alapítvány elnöke megkoszorúzta a hős várkapitány, Jurisics Miklós szobrát. A dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény dísztermében megtartott ünnepélyes megnyitón Huber László, Kőszeg polgármestere köszöntötte a sportolókat és vezetőiket. Hangoztatta, hogy kettős ünnepet ül a város: egyrészt negyedik alkalommal látja vendégül a Kárpát-medence legjobb diáksportolóit, másrészt a Kőszegi Sportegyesület ezen a hétvégén ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját.
— Városunk legkiemelkedőbb sportolója Lóránt Gyula, az Aranycsapat labdarúgója volt. Sportegyesületünk mottója mindig is az összetartás, a fegyelem és a kitartás volt, és ehhez mind a mai napig tartjuk magunkat — mondta többek között a polgármester.
Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke ünnepi beszédében kiemelte, hogy az alapítvány a történelmi múlt hagyományait, értékeit ápolja, célja a jövő építése, az eljövendő nemzedékek nemzettudatra nevelése.
— Eddig a Kárpát-medencében élő magyar diákok vettek részt rendezvényünkön, de tervezzük a szudáni, az egyesült államokbeli és az ausztráliai magyarok bevonását is — mondta az 1972-es müncheni olimpia ezüstérmese.
A döntő mérkőzéssorozat a sakkversennyel kezdődött, melyen húsz Vas megyei, felvidéki és délvidéki általános és középiskolás vett részt. Az általános iskolás fiúk mezőnyében a Keviről érkező Kecskeméti Árpád, a diákbajnokság rutinos résztvevője végzett az élen, a zentai Korponai Ákos pedig a harmadikon. Nővére, Kecskeméti Krisztina a középiskolás lányok versenyében nem talált legyőzőre, s megérdemelten szerezte meg az első helyet. Az általános iskolás lányok mezőnyében a zentai Mila Šoklovački ezüstérmes lett, akárcsak a felsőhegyi Juhász Bence a középiskolás fiúk kategóriájában. Bence sokáig vezetett, végül azonban az utolsó partikban mind kevesebb volt az esélye a győzelemre, s az első helyezettel azonos pontszámot gyűjtve második lett. 
— Nagyon szeretek sakkozni, hiszen általa a tanulás is sokkal könnyebb, a memória és a logika is jobban fejlődik és a matematika sem esik nehezemre — mondta Bence.
Asztaliteniszben (45 résztvevő) a zentai és a csókai játékosok itthoni ligakötelezettségeik miatt nem utazhattak el Kőszegre, ennek ellenére a délvidéki csapat tarolt, és a négy versenyszám közül háromban megszerezte az első helyet. Az általános iskolások mezőnyében az öt éve asztaliteniszező szentmihályi Gyólai Brigitta hat meccsből ugyanennyit nyert.
— Bíztam benne, hogy érmet szerzek a versenyen, azt azért nem hittem, hogy ez az érem a legfényesebb lesz. Az ellenfelek erősebbek voltak, mint gondoltam. A hat meccsből a horgosi Csikós Katával vívott elődöntő és a Vas megyei Nagy Rékával vívott döntő volt a legnehezebb, de hála a jó tenyereseimnek és fonákjaimnak sikerült nyernem.
A középiskolás fiúk mezőnyében horgosi házidöntőt láthatott a publikum, melynek a hét éve asztaliteniszező Rekecki Márk lett a győztes, miután a döntőben vereséget mért klubtársára Szalma Dávidra.
— Igazából nem számítottam első helyre, mivel nem tudtam, milyen lesz a mezőny. Öt meccset játszottam, a legnehezebb a klubtársammal vívott döntő volt. Neki nagyon jól ment a játék, nekem pedig nem annyira. Jövőre szívesen eljövök újra, megvédeni a címem — mondta Márk.
A középiskolás lányok kategóriájában hármas délvidéki siker született: első helyen a topolyai Brindza Ágnes, másodikon a szentmihályi Flaman Antónia, a harmadikon pedig a szintén a Nagybecskerek melletti településről érkező Gulyás Szabina végzett.
— Harmadszor veszek részt a tornán: első évben nem szereztem érmet, tavaly bronzot nyertem, az idén pedig sikerült diadalmaskodnom. Mindhárom mérkőzésemet megnyertem, az utolsó találkozó volt a legnehezebb, egy játszmát ott el is veszítettem. Az ütőm fonákján szemcsés borítás van, és ezzel megleptem ellenfeleimet, de jól adogattam, és a szervákat is jól adtam vissza — mondta Ágnes.
A sakk- és a birkózóverseny után szombat este került sor az irodalmi-történelmi vetélkedőre, melyen a délvidéki csapat mindvégig szoros küzdelmet folytatott vetélytársaival, végül a második helyen végzett.
A délvidéki sikersorozat vasárnap délelőtt a negyven résztvevővel megtartott birkózóversenyen folytatódott. Előző nap a büki nemzetközi versenyen szereztek négy érmet (a magyarkanizsai Fábián Anna a lányok 48 kg-os súlycsoportjában 3., a fiúk 51 kg-os csapatában 2., a zentai Surányi Martin a 41 kg-osokéban 1., a magyarkanizsai Vrábel Ákos a 68 kg-osok csoportjában szintén 1. helyen végzett) a délvidéki birkózók, majd a diákbajnokságon tizenkét medált gyűjtöttek, köztük hét a legfényesebben csillogott. Aranyérmet Surányi Martin, Katona Ádám, Polgár Ákos, Nagy Szebasztián, Fekete Erik, Vágó Ádám és Almási Bence szerzett, ezüstöt Fábián Anna és Bózsó Tamás nyert, míg a dobogó harmadik fokára Gyetvai Márton, Borsos Gergő és Vrábel Ákos állhatott.
Molnár Miklós a délvidéki birkózócsapat vezetője elégedett volt az érmek számával, de elmondta azt is, hogy kilenc aranyra számított.
— A siker titka a munkában rejlik, hiszen Zentán, Magyarkanizsán és Felsőhegyen is kemény munka folyik a gyerekekkel, otthon is a legjobbak között vannak az itt fellépők. Délvidék mindig ilyen jól szerepelt, hiszen az előző négy évben is megnyerte a csapatversenyt.
Fábián Anna a fiúk között birkózva második helyezést ért el az 53 kg-os kategóriában. Három mérkőzéséből kettőt tussal nyert meg, egyedül klubtársától, Nagy Szebasztiántól szenvedett vereséget.
— Édesapám sokat edzősködött, rendszeresen magával vitt a versenyekre, és megszerettem ezt a sportot. Nagyon jó érzés, amikor legyőzök egy fiút, hiszen ők mégiscsak erősebbek a lányoknál. A jövőmet is a birkózásban látom, sportiskolában szeretném folytatni a tanulmányaimat, és majd egyszer profi sportolóvá válni — mondta Anna, aki saját kategóriájában országos bajnoki címmel rendelkezik.
Leánykézilabdában az adai Cseh Károly Általános Iskola, 1997-ben és 99-ben született játékosokból álló együttese már a csoportmérkőzések során is mindhárom ellenfelét legyőzte, a döntőben pedig a szorosabb első játékrész után a másodikban egyértelműen felvidéki ellenfele fölé kerekedett és 18 : 13-as győzelemmel a tavalyi ezüstérmet aranyra váltotta. A magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola fiatal és még tapasztalatlan csapata becsülettel helytállt, de ezúttal ez csak a negyedik hely megszerzéséhez volt elegendő.
— Felemelő érzés elsőnek lenni. Ebben az összeállításban nem sokat játszottunk együtt, ezért még nagyobb öröm az első hely. Harmadszor veszek részt a tornán, első évben bronzot nyertünk, tavaly ezüstöt, az idén pedig összejött az arany — mondta Gajdos Rita, az adaiak játékosa.
— A felvidéki csapattal már a csoportban is találkoztunk, és akkor egy góllal nyertünk ellenük. Azon a meccsen legjobb játékosommal szemben kitűnően védekeztek, és nem engedték a kapu közelébe. A döntőben más taktikát alkalmaztam, a játékosomat a beállós posztra állítottam, a többiek bepasszolták neki a labdákat, ő pedig magasságát és erejét kihasználva befordult, és lőtt. A jelenlegi együttesből jövőre hárman már nem játszhatnak, viszont itt lesz az 1999-es generáció, mely most hiányzott, tehát a csapat továbbra is jó eséllyel pályázik az előkelő helyezésre. Gratulálok lányaimnak, nagyon ügyesek voltak — értékelt Kiss Sándor, az adai együttes edzője.
Farkas Ágnes, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok kézilabdázó elmondta, hogy örömmel tett eleget a fővédnöki szerepre való felkérésnek, hiszen ez a verseny a határon kívül rekedt magyarok összetartását emeli ki, a torna pedig jó alkalom arra, hogy megtekintsük, az anyaország határain kívüli iskolákban milyen munka folyik a kézilabdasportban.
Gyólai Zoltán, a Délvidéki Aranycsapat nevű civilszervezet elnöke, az Aranycsapat Alapítvány délvidéki koordinátora rendkívül elégedett volt mind a csapat létszámával, mind a megszerzett érmek számával, s kiemelte, hogy jövőre is meg szeretnék tartani ezt a színvonalat és még több helységből még több fiatalt elhozni erre a nemes megméretésre.
Az érmek és a serlegek átvétele után a sportolók szétszéledtek a szélrózsa minden irányába, de megfogadták, hogy jövőre újra találkoznak, akkor azonban már nem Kőszegen, hanem Sárváron, hiszen a IX. Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság küzdelmeit ott tartják majd.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..