Deli Andor: példaértékűek az MNT által felmutatott eredmények

Deli Andor: példaértékűek az MNT által felmutatott eredmények

A Magyar Nemzeti Tanács sokat köszönhet Deli Andornak, a Fidesz—KDNP európai parlamenti képviselőjének — mondta Hajnal Jenő, az MNT elnöke, a Magyar Összefogás listavezetője mai sajtótájékoztatóján, melyen a vajdasági származású politikussal együtt nyilatkoztak a sajtónak.

Az európai összehasonlító gyakorlat az eredményeinket dicséri. A sikereinket nem szabad egyértelműsíteni, illetve nem tekinthetünk úgy a kisebbségi önkormányzati csúcsintézményre, a mi esetünkben az MNT-re, mintha az egy magától értetődő dolog lenne — nyomatékosította Deli Andor. Az európai parlamenti képviselő hozzátette: — Az MNT-t szabad készpénzként kezelni, mert ez nem egy adottság. Ha elérünk egy csúcsot, nem lehetünk elégedettek. Ez a kisebbségi jogérvényesítés és érdekérvényesítés egyik alapprincípiuma. Megszoktuk, hogy van egy jó MNT, mely jól működik, mely hozza az eredményeket, de ezt nekünk kell ápolnunk és megőriznünk. Erről szól a választás november 4-én.

Deli arról is beszámolt, hogy sikerült egy jelentős együttműködést kiépíteni a vajdasági magyar közösség kisebbségi önkormányzatával és egyúttal fő érdekérvényesítő szervezetével. A vajdasági magyar közösségnek egyértelmű érdeke, hogy tagjai minél tömegesebben vegyenek részt a nemzeti tanácsi választáson. Amit az MNT felmutatott az elmúlt négy évben, az példaértékű. Olyan jelentős projektumokat sikerült megvalósítani ebben az időszakban, amelyek ilyen erős szerveződés és legitimáció nélkül nem sikerültek volna.

Deli Andor folyamatosan segítette az MNT munkáját, különösen akkor, amikor a legnagyobb szükségünk volt rá. Neki köszönhetően szólalhattam fel 2015 szeptemberében, majd pedig 2016 októberében előbb Brüsszelben, majd pedig Strasbourgban — mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: — Elmondhattam azokat a véleményeket, javaslatokat és általunk megfogalmazott problémákat, amelyek az Európai Parlament számára is fontosak. Különösen fontos az az alkalom, amikor 2017 októberében Strasbourgban Nyilas Mihállyal, a tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárral közösen egy meghallgatáson vehettünk részt Ana Brnabić mostani miniszterelnök asszony, az akkori államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter jelenlétében. Akkor a kisebbségi akcióterv megvalósításáról, az oktatási gondokról, valamint azokról a kerettörvényekkel kapcsolatos vitákról és azoknak a meghozataláról volt szó, amelyek azóta elfogadásra kerültek. Ezek a következő négy évben megalapozzák a Magyar Nemzeti Tanács munkáját, és újabb lehetőségeket szavatolnak. Hajnal arról is beszélt, hogy nagyon jó hangulatú kampányt folytatnak, melynek során az elmúlt négy év eredményeire tudnak hivatkozni. Hozzátette: a kampány jó hangulatú, nem erőltetett, és a munka menete diktálja alakulását.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Deli Andor: példaértékűek az MNT által felmutatott eredmények
Szabadkai Napló
  • 2019.08.22.
  • LXXIV. évfolyam 34. szám
Facebook

Támogatóink