home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Dél-bánsági táncháztalálkozók
L. I.
2005.11.29.
LX. évf. 48. szám
Dél-bánsági táncháztalálkozók

A pancsovai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület kezdeményezésére szeptember folyamán Dél-Bánátban beindult egy népi táncházmozgalom, a Guzsalyas Táncháztalálkozó, amelyet az Illyés Közalapítvány és a pancsovai önkormányzat támogatásával közösen valósítanak meg a hertelendyfalvi Tamási Áron S...

A pancsovai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület kezdeményezésére szeptember folyamán Dél-Bánátban beindult egy népi táncházmozgalom, a Guzsalyas Táncháztalálkozó, amelyet az Illyés Közalapítvány és a pancsovai önkormányzat támogatásával közösen valósítanak meg a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesülettel, a sándoregyházi Bonnaz Sándor Művelődési Egyesülettel és a székelykevei Szalmaszál Ifjúsági Művelődési Egyesülettel.
Az első ilyen alkalom szeptember 4-én volt a pancsovai Petőfi Sándor ME-ben, amikor Kosnás Árpád magyarországi táncoktató főleg a bukovinai táncok lépéseit mutatta be a népi tánc kedvelőinek. Október 29-én Hertelendyfalván tartották meg a második táncháztalálkozót. Radák János és Fekete Etelka magyarországi táncoktatók segítségével a székelykevei, fejértelepi, pancsovai és helybeli részvevők újabb bukovinai, valamint nyírségi és szatmári táncokat sajátíthattak el. A következő alkalomra november 12-én került sor. A székelykevei Szalmaszál IME vállalta a Guzsalyas Táncháztalálkozó házigazdájának a szerepét, az oktatók pedig az egyesületek tánccsoportjainak a művészeti vezetői voltak. Egy újabb lehetőség adódott a dél-bánsági gyerekeknek és fiataloknak hogy más tájegységek néptáncaiba is beletanuljanak.
E táncháztalálkozóknak a célja, hogy népszerűsítsék az ifjúság körében a népi táncot és lehetővé tegyék a már meglevő tánccsoportok munkájának a folytonosságát, mivel a dél-bánsági egyesületek többségének gondot okoz a táncoktatók biztosítása. Az összefogás sokban segítheti ezeknek a rendezvényeknek a fennmaradását, a dél-bánsági művelődési egyesületek közötti együttműködést, és a létfontosságú utánpótlás biztosítását a tánccsoportok munkájához.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..