home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Dekoratív dizájnbeton bevonatok
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2022.03.09.
LXXVII. évf. 10. szám
Dekoratív dizájnbeton bevonatok

Újdonságnak számít a lakberendezésben az úgynevezett látszóbetonhatás, melyet egy dekoratív mikrocement bevonattal könnyedén elérhetünk.

A dizájnbeton bel- és kültéren egyaránt használható, például padlókra, lépcsőkre, falakra, konyhaszekrényekre, fürdőszobákra, bútorokra, mennyezetekre és nagyon sok egyéb felületre is. A színek, dekorok és struktúrák széles skáláját kínálja, melynek csupán a kreativitás szabhat határt. A termék nagyon jól használható minden stílusú lakásban, legyen az minimalista, klasszikus, modern vagy rusztikus. De még régi épületek, akár történelmi létesítmények rekonstrukciójában is, hiszen vakolatként is alkalmazható.

A glettbeton felválthatja a csempeburkolatot, hiszen vizes helyiségekben is alkalmazható, akár tuskabin bevonataként.

A speciális anyagösszetételét tekintve nemcsak téglafalakra alkalmazható, hanem gipszkartonra, vakolatra, meglévő falra, padlólapra, fára, laminált lemezre, fémre is felhordható.

A dekorbeton egykomponensű habarcs, csupán víz hozzáadása szükséges, glettvassal, lehúzóval visszük fel a kívánt területre. És úgy alakítható a felülete, ahogyan azt mi szeretnénk, akár rusztikusabb struktúra is kapható általa, de teljesen sima felület is.

A mikrocement bevonat padlókon, lépcsőkön és más mechanikusan terhelt területeken is eredményesen használható. A megfelelő előkészítés minden felület esetében elengedhetetlen, de a padlón különösen fontos: a hordozófelületnek minimum 35 MPa nyomószilárdságúnak kell lennie, a pontszerű terhelés okozta sérülések elkerülése érdekében. Amíg egy kerámia járólap esetében egy asztal lábának a súlya eloszlik a járólapon, addig a mikrocement padlót pontszerűen terheli. A benyomódások elkerülése érdekében a hordozófelület megfelelő előkészítése elengedhetetlen. Esztétikus, fugamentes felület alakítható ki, akár illesztések és dilatációk nélkül.

​A dizájnbeton másik előnye az alacsony rétegvastagság, 1—3 mm-ben hordható fel. A speciális záró impregnálásnak köszönhetően a padlók fényes vagy matt színben készíthetőek el, ellenállnak a kémiai és a mechanikai károsodásoknak, karbantartásuk nem különbözik a többi beltéri padlóburkolatétól.

Ellenállóságát, tartósságát illetően a dizájnbeton leginkább a svéd- és a laminált padlóhoz hasonlítható. A lényeg, hogy a dizájnbeton alatt lévő felület zsírtól, portól és bármilyen más szennyeződéstől mentes legyen.

Lépcsőfelületek bevonására is alkalmazható, például a sérült betonlépcső felújítása, esztétikussá tétele is megoldható a segítségével. A látszóbeton bármilyen beltéri falra is felvihető, amivel egyedi dekorfalat hozhatunk létre a nappaliban vagy a hálószobában.

Mint már említettem, fürdőszobában is használható a kerámiaburkolat helyett, ebben a helyiségben is létrehozhatunk fugamentes végeredményt. Ekkor is záró impregnálószer felhordása szükséges, fényes vagy matt színben.

A mikrocement ideális megoldás a konyhapultok és a konyhahátfalak dizájnbeton bevonataként. Homogén, fugamentes felületet hoz létre, ezáltal higiénikusabb és esztétikusabb megoldás, mint az illesztéseket tartalmazó kerámiafelület, ahol a fuga tisztíthatósága nehezebb. A kiváló minőségű impregnálásnak köszönhetően a konyhában alkalmazott mikrocement réteg teljesen vízhatlan, jól takarítható, és ellenáll a különféle mechanikai, valamint kémiai (lúgos és savas egyaránt) szennyeződéseknek. Alkalmazható lépcsők, járdák, teraszok, rámpák, falak, oszlopok, különféle kertépítészeti tárgyak vagy akár úszómedencék bevonásához, felújításához.

A mikrocement hátránya — ahogyan a többi burkolati megoldásé, például a kerámiáé, a svéd- és a laminált padlóé is —, hogy a sérült részeket nehéz kijavítani, előfordulhatnak árnyalat- és struktúrabéli eltérések. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagyobb károk leggyakrabban akkor keletkeznek, amikor az egyéb munkákat végző mesterek nem figyelnek a már elkészült padlóra. Ezért jobb a padlót a lehető legkésőbb lerakni, miután a mesterek többsége már elhagyta az épületet.

A mikrocement dekorfalak, fürdők és egyéb felületek mindenképp a lakásunk ékei lehetnek, ha szakértő kezek készítik őket a legjobb anyagokból.


Képek forrása: www.ecobeton.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..