home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Decemberi sorozatözön
Brasnyó Zoltán
2022.12.22.
LXXVII. évf. 51. szám
Decemberi sorozatözön

Közvetlenül az ünnepi időszak előtt korábban viszonylagos üresség jellemezte a sorozatpiacot, az idén azonban példátlan dömpinget zúdítottak ránk a streamingplatformok. Ezekben a történetekben még csak nyomokban lelhető fel a száncsengő vagy a nagyszakállú, ennek ellenére a csillogó, karácsonyi, filmnézős-kuckózós napok előtt kiváló szórakozást nyújthatnak — főként akkor, ha kedveljük a természetfeletti témákat. A következő sorozatok máris nézhetőek a legnépszerűbb platformokon.

Wednesday (Netflix)

A sorozat, mely néhány nap alatt a Netflix harmadik legnézettebb szériája lett, a Stranger Things 4. és a Dahmer-sorozat után. A siker elsősorban a tengerentúlon óriási, hiszen odaát az Addams Familyt jóval nagyobb kultusz lengi be, mint Európában. A főbb szerepekben Luis Guzmánt láthatjuk Gomez Addamsként, Catherine Zeta-Jones pedig Morticiát, Wednesday anyját játssza. A „Tim Burton képzeletéből” megalkotott sorozat Wednesday Addams (Jenny Ortega) beilleszkedéséről és tiniéveiről szól, aki a Nevermore Academy új diákja lesz. Lassan természetfeletti képességein is megtanul uralkodni, illetve egy gyilkosságsorozatot is megpróbál felgöngyölíteni, miközben családi drámák, iskolai problémák nehezítik az útját. Az Addams Family rajongóinak mindenképp kötelező darab, egyúttal biztos vagyok benne, hogy azok is imádni fogják, akik eddig nem ismerték meg tüzetesebben a Tim Burton-féle mesevilágot.

 

1899 (Netflix)

A Dark című, nagy sikerű, német sorozat után nagy volt a nyomás a készítőkön, hogy megugorják azt a bizonyos lécet — a titok és a misztikum megvan, a jelenleg is futó szériának pedig hatalmas elvárásoknak kell megfelelnie. Többen úgy vélik, hogy a Dark és az 1899 egyenesen ugyanabban az univerzumban játszódik. Sokan pedig úgy gondolják, hogy nem igazán hozza a Dark színvonalát. Én azonban mégis szívből ajánlom mindenkinek, aki nyitott az izgalmas, nyomozós és nem feltétlenül koherens témák iránt. Egy bevándorlókat szállító gőzhajó indul nyugat felé, hogy maga mögött hagyja az öreg kontinenst. Az utasok a társadalom szinte minden rétegét képviselik, céljuk pedig, hogy egy új világban váltsák valóra az álmaikat. Útjuk során szembejön velük egy másik hajó, mely látszólag üresen sodródik a nyílt tengeren. Amit a fedélzetre lépve találnak, szörnyű rémálmot szabadít rájuk. Az ígéret földje pedig még nagyon messze van. Az 1899-ben bármi megtörténhet és — logika ide vagy oda — meg is történik.

 

Willow (Disney+)

A Willow Ron Howard 1988-ban készült fantasyfilmjének a folytatása. Az eredeti történetet egyébként George Lucasnak köszönhetjük, akinek az ötletéből Bob Dolman írt forgatókönyvet. Ez volt Val Kilmer egyik első szerepe a Top Gun mellett. A Willow Ufgood (Warwick Davis) és Madmartigan (Val Kilmer) főszereplésével készült dark fantasy mesének éppen az volt a legnagyobb előnye, hogy a Lucasfilm teljes látványarzenálját bevethették a készítők, most pedig, majdnem harmincöt évvel a film után, megérkezett a folytatás a Disney+-ra. Hőseink akkor legyőzték a gonosz királynőt és megmentették a „kiválasztottat”, a mostani, nyolcrészes sorozatban pedig Val Kilmeren kívül szinte mindenki visszatér egy örömjátékra. Közös kalandra indulnak a már jól ismert karakterekkel, sőt a gonoszok is (részben) visszatérnek. A látvány ma már nem üt akkorát, mint 1988-ban, ennek ellenére felnőtteknek és gyerekeknek is remek kikapcsolódás lesz — varázslatban nem lesz hiány, az biztos.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..