December idején Fehértemplomban

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

December idején Fehértemplomban

A sándoregyházai hittanosok csoportjaSorrendben a tizenharmadik alkalommal rendezték meg a dél-bánáti betlehemes játékok és karácsonyi szokások vándorjellegű találkozóját, melynek idei házigazdája Fehértemplom maroknyi magyarsága volt. A tavalyi ünnepségen zárkóztak fel a mozgalomhoz vezető...

A sándoregyházai hittanosok csoportja

Sorrendben a tizenharmadik alkalommal rendezték meg a dél-bánáti betlehemes játékok és karácsonyi szokások vándorjellegű találkozóját, melynek idei házigazdája Fehértemplom maroknyi magyarsága volt. A tavalyi ünnepségen zárkóztak fel a mozgalomhoz vezetőjükkel, ft. Király Tibor atyával, aki a vidék katolikus híveinek lelki gondozásán kívül a város hajdani magyar egyletének a szikrácskáit is felkarolta. Összefogásuk eredményeképpen alakulhatott meg pár hónappal ezelőtt a helybeli magyar kultúrkör. Noha a bejegyeztetéssel járó papírmunka csak a közelmúltban fejeződött be, a többszörösen is nagykorú tagjai már hallattak magukról. Szervezésükben a jövő tavasszal, a dél-bánáti szemle ürügyén, ismét találkát ad majd egymásnak a régió sziget- és szórványmagyarsága. Itt, a Délvidék legkeletibb viharsarkában, ahol a 2002. évi népszámlálás alkalmával a magyar ajkúak száma mindössze az 1,7%-át (180 fő) képezte a 10 675 lakosú kisvárosnak.
- Támogatás? Fehértemplom község ingyenesen rendelkezésünkre bocsátotta a kulturális központ nagytermét, állta a fűtés költségeit és a hangosítás bérleti díját - nyilatkozta Király plébános úr. Háromszáznál is több vendégre számítottak, de ''csupán” 265 embert vendégel(het)tek meg - soraikban Magyarország belgrádi nagykövetségének küldöttségével, mely Varga Imre nagykövet úr üdvözletét tolmácsolta.
Megtudtuk, hogy a mintegy háromórás programot a helyi rádió helyszíni közvetítésben sugározta. Sőt, ismétlésképpen azt is, mi végre erőlködünk évről évre. Ezek a találkozók ugyanis kettős célt szolgálnak. Általuk nemcsak a vidék betlehemi szokásai elevenednek fel őrző, népszerűsítő és továbbörökítő szándékkal, de keretein belül a szórványok szórványai is fellépési lehetőséget kapnak. Azok a közösségek, amelyekben a gyermekek már csak az anyanyelvápoló csoportok összejövetelein, illetve az egyházi hittanórák keretében ízlelhetik őseik nyelvét. Üdvözlőbeszédet mondott továbbá msgr. Fisher János székelykevei főesperes úr, a rendezvény megálmodója, valamint Balassa Julianna, a pancsovai székhelyű Börcsök Erzsébet Módszertani Központ elnök asszonya is. Az ünnepi összeállítás nyitányát a Dél Pacsirtái gyermekkórus adta, záróakkordjait pedig a fehértemplomi énekkar magyar, cseh, horvát és német nyelven elénekelt Csendes éje. A vendégtelepülések gyermek- és felnőttcsoportjainak az ünnepen is túlmutató üzenetei ékkőként helyezkedtek közibük. Összetartoz(t)unk!
A házigazdák az Ave, Mariát adták elő, a székelykevei Szalmaszál IME angyalkái táncoltak, hagyományőrzői énekeltek, hittanosai pedig huszárjátékot hoztak. A kevevárai anyanyelvápolók verses-zenés összeállítással érkeztek, a sándoregyházai Bonnaz Sándor ME hittanosai betlehemessel, csakúgy mint a Petőfi Sándor nevét viselő ürményházi ME és az udvarszállási MME iskolásai. A vojlovicai gyermekecskék az egységes színekben színre lépő Tamási Áron SZMME-t, a Testvériség-Egység iskolát és a hertelendyfalvi református keresztyén egyházat képviselték, a torontálvásárhelyiek pedig hat műsorszámot készítettek. A József Attila MO berkeiből a vegyes kórus, a Kéknefelejcs énekcsoport, a kántálók és a betlehemezők csoportja mutatkozott be, az MMMK énekkart állított színre, végül a Dalárda következett. A hagyományőrzés terén a temesvajkóci betlehemezők ezúttal is nagyot alkottak, akárcsak a verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület Hagyományápoló Köre. Ez utóbbiak anyanyelvápolóit Ecsedi Tímea képviselte hegedűn előadott két szerzeménnyel.
S hallhattuk többször is irodalmunk nagyjainak, Juhász Gyulának és Ady Endrének az idevágó sorait. Melyek megszívelendők lehetnének más alkalmakkor is, nemcsak ilyenkor, decemberben!

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

December idején Fehértemplomban
Heti Körkérdésünk
  • (re)
  • 2011.12.07.
  • LXVI. évfolyam 49. szám
December idején Fehértemplomban
Körkép
  • 2011.03.30.
  • LXVI. évfolyam 13. szám
Facebook

Támogatóink