home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
December 8-a
Martinek Imre
2023.12.08.
LXXVIII. évf. 49. szám
December 8-a

Ezen a napon született 1789-ben Pesten Hild József építész, a magyar klasszicista építészet egyik legnagyobb alakja, a reformkori Pest arculatának meghatározója.


Budapest — 2023. október 26.

Kiegészítő tanulmányait Nápolyban, Rómában, Firenzében és Milánóban végezte. Itt ismerkedett meg a reneszánsz építészet szerkezeti megoldásaival, az ókeresztény oszlopos-gerendás templomok egyszerűségével. Mindezen jegyek utóbb saját, legismertebb alkotásain (templomokon) is fellelhetőek. Az általa tervezett legtöbb épület mégis inkább világi célokat szolgált. Budapesten például lépten-nyomon találkozhatunk a magánmegbízásokból felépült Hild-bérházakkal. Legjelentősebb művei az 1838-as pesti árvíz pusztításai után épültek fel. 1844-ben megkapta az építőmesteri címet. A kor legtermékenyebb hazai mestere volt, csak Pesten megközelítőleg 900 tervre kapott engedélyt, és ezeknek tekintélyes része meg is valósult.


Eger, Szent János apostol és evangélista, Szent Mihály főangyal, Szeplőtelen Fogantatás főszékesegyház bazilika — 2017. december 24.

Hild életművének meghatározó darabjai közé tartozik az esztergomi bazilika, az egri főszékesegyház, a kunhegyesi, illetve a ceglédi református Nagytemplom*. Az ő elképzelései szerint kezdték el továbbá építeni a budapesti Szent István-bazilikát is. A terveket utóbb azonban Ybl Miklós átrajzolta. (Külső hivatkozás: Wikipédia)


Budapest, Szent István-bazilika — 2021. augusztus 24.

*Ez utóbbi építése 1835-ben kezdődött. 1936. augusztus 6-án a kupola meggyulladt és leégett. A Benedek Frigyes tervei alapján felújított templomot 1938-ban szentelte fel jelenlegi formájában Ravasz László püspök. (Külső hivatkozás: cegledinagytemplom.hu)


Cegléd, református nagytemplom — 2023. május 2.

Hild József 1867. március 6-án hunyt el Pesten. Szinte észrevétlenül távozott abból a városból, amelynek külcsínén mindörökre rajtahagyta tervezői kézjegyét.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..