home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
December 31-e, Szilveszter napja
2023.12.31.
LXXVIII. évf. 52. szám
December 31-e, Szilveszter napja

A szilveszter a Gergely-naptár szerinti naptári év utolsó napja, újév előestéje. Családi, baráti összejövetelekkel, evéssel-ivással, különféle rendezvényekkel és tűzijátékkal ünneplik. Elnevezését onnan kapta, hogy ekkor van Szent Szilveszter pápa ünnepe a katolikus egyházban, ugyanis Szent Szilveszter pápa az év utolsó napján hunyt el.

Szilveszter 314 és 335 között volt a katolikus egyház feje, pápaságának egyik jelentős teendőjeként megszervezte az egyházi életet Rómában. A történettudomány által nem igazolt középkori legendák szerint meggyógyította, megtérítette, és megkeresztelte Nagy Konstantin császárt

A babonák szerint az óév esti zajkeltés, lármázás elűzi a felhalmozódott gondokat, bajokat, és az év sötét időszakában lesben álló gonosz szellemeket. Ennek modern megfelelője a zajos tűzijáték.

Népszerű, hagyományos szilveszteri étel a virsli, sonka, hurka, kocsonya, pogácsa. Éjfélkor szokás pezsgővel köszönteni az új esztendőt. Ilyenkor sokan fogadalmakat tesznek, hogy mit változtatnak meg az életükben a következő időszakban. Ennek hagyománya az ókorra nyúlik vissza: már a régi babilóniaiak és rómaiak is gyakorolták, majd később a keresztények is átvették.

(Forrás: Wikipedia)

 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..