home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
December 31-e
Martinek Imre
2022.12.31.
LXXVII. évf. 52. szám
December 31-e

„Ezért erősen föltettem magamban, hogy ha a jóságos és hatalmas Isten néhány esztendő elteltéig megnyújtja és meghosszabbítja életem fonalát, nem halok meg addig, míg magyar nyelven nem közlöm a magyarokkal az összes tudományokat.” (Apáczai: Magyar encyclopaedia. 1655)

Az Apáczai-emlékjel; Budapest, Belváros — 2022. december 27.

Ezen a napon hunyt el 1659-ben Kolozsvárott Apáczai Csere János (született a Brassó megyei Apáca nevű faluban 1625 júniusában) erdélyi magyar pedagógus, filozófus, kálvinista teológus, a magyar nevelésügy és az anyanyelvi tudományos ismeretterjesztés előfutára, az erdélyi puritánus mozgalom kiemelkedő alakja, az első magyar enciklopédista.

Budapest, Belváros — 2022. július 13.

Apáczai Csere Jánost a korszerű magyar neveléstudomány első képviselőjeként tarthatjuk számon, aki az elmaradottsággal vívott küzdelme során újszerű elgondolásokkal harcolt az oktatásügy jobbá tételéért, a tananyagában és szervezeti felépítésében egyaránt korszerű iskolarendszerért, a tanári hivatás megbecsüléséért, illetve mindehhez kapcsolódóan a korszerű tudományos gondolkodás és művelődési viszonyok meghonosodásáért, a polgári társadalom kiépüléséért, a pallérozott anyanyelvi írásbeliség kialakulásáért. Az élete fő művének tartott Magyar encyclopaedia (1655), az első magyar nyelvű enciklopédia Apáczai filozófiai, tudományos, pedagógiai és anyanyelvi törekvéseinek is méltó lenyomata.

Budapest, Belváros — 2022. december 27.

Az utókor pedagógiai életműve iránti tiszteletét jelzi, hogy 1973-ban megalapították az Apáczai Csere János-díjat, mellyel minden évben az oktatás területén kimagasló eredményeket elérő pedagógusokat ismeri el a magyar állam. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Vajdaságban Apáczai nevét az 1993-ban megalakult, újvidéki székhelyű Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) keretében működő fiú- és lánykollégium, illetve a nevezett pedagógusegyesület szervezésében évi rendszerességgel megtartott nyári akadémia (ANYA) viseli.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..