home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
December 29-e
Martinek Imre
2022.12.29.
LXXVII. évf. 52. szám
December 29-e

Ezen a napon hunyt el 1981-ben szülővárosában, Zágrábban Miroslav Krleža (született 1893. július 7-én) horvát író, költő, drámaszerző és esszéíró, a XX. századi horvát irodalom egyik legnagyobb alakja.

Budapest — 2022. december 24.

Ifjúkorában gyakran megfordult Budapesten, szeretett beülni a Belvárosi Kávéházba, ahol magyar költőkkel, írókkal beszélgetett, valamint annak is tanúbizonyságát adta, hogy milyen jól ismeri a kortárs magyar irodalmat. A magyar költészet és irodalomszemlélet nagy hatással volt rá. Nem kedvelte az úri társadalmat, viszont eszményképei voltak Ady Endre és a Nyugat című folyóirat írói és költői. A Jugoszláv Királyság létrejöttekor már ismerték verseit.

Budapest — 2022. december 24.

Haláláig dolgozott, volt gyanús, üldözött, megtűrt és ünnepelt személy is. Stílusát romantikus és realista hagyomány jellemzi, mely expresszionizmussal, szürrealizmussal, néhol pedig klasszicista és avantgárd törekvésekkel vegyül. Világnézete a feltétlen demokratizmus és a szovjet bolsevizmustól tudatosan elkülönülő szocializmus ötvözete, egyúttal liberális, de a kapitalizmus önzésétől távol tartja magát. Műveinek spektruma szinte végtelen: szerepelnek benne hangulatos szerelmi költemények, kíméletlen szatírák, bírálja a múltat és a jelent.

(Forrás: Wikipédia)

A VIII. és a IX. fővárosi kerületek mezsgyéjén lévő Ludovika tér parkjában található egész alakos köztéri szobra (Marija Ujević Galetović alkotása), mely Zágráb város ajándéka Budapest városának. A gesztus a magyar—horvát barátság és a több évszázados kulturális kapcsolatok jegyében történt.

Budapest — 2022. december 24.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..