home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
December 26-a
Martinek Imre
2023.12.26.
LXXVIII. évf. 51. szám
December 26-a

Ezen a napon született 1865-ben Pesten Róth Miksa (eredetileg: Roth Miksa József) magyar üvegfestő és mozaikművész.


Budapest, Józsefváros — 2023. április 11.

Az üvegfestés mesterségét előbb apja műhelyében, majd külföldi tanulmányútjai során sajátította el. Munkáját művészi szintre emelte, stílusát kezdetben a historizmus, majd a szecesszió és az art deco, illetve ezek ötvözete jellemezte. Munkái díszítik a többi közt az Országház, a marosvásárhelyi Kultúrpalota és városháza, a szabadkai városháza épületét, a budapesti Kálvin téri református templomot… Számtalan alkotása azonban elpusztult a történelem során. Mozaikalkotásai is közismertek: a Szervita téren (az egykori Török Bankház homlokzatán) látható például Budapest legnagyobb köztéri mozaikja.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

A művészettörténet avatott ismerői szerint a mesternek eme, a Hungária megdicsőülése című alkotásán a nemzet nagyjai (többek között Zrínyi Miklós, II. Rákóczi Ferenc, Pázmány Péter és Bocskai István) hódolnak Hungária, a Magyarok Nagyasszonya előtt.


Budapest, Belváros /Szervita tér/ — 2023. október 28.

Róth Miksa 1944. június 14-én hunyt el Budapesten.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..