home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
December 26-a
Martinek Imre
2022.12.26.
LXXVII. évf. 51. szám
December 26-a

Ezen a napon hunyt el 1915-ben Budapesten Mocsáry Sándor (született Nagyváradon, 1841. szeptember 27-én) magyar zoológus, entomológus, az MTA levelező tagja (1884-től), a Ferenc József-rend tisztikeresztese (1910-től). Zoológiai szakmunkákban nevének rövidítése: „Mocsáry”.

Budapest — 2022. február 15.

Tizenhét évig folyamatosan gyűjtött az ország területén, de különösen Bihar vármegye faunája érdekelte, kiváltképp a hártyásszárnyúak rendjével foglalkozott. Számos új fajt talált és írt le. A Magyar Természettudományi Múzeum Állattárának Hártyásszárnyúak (Hymenoptera) gyűjteményében található gyűjtéseinek nagy számú eredménye. Több mint 650 fémdarázsfajt írt le. Entomológusi gyűjtőmunkáját Szlavónia és Erdély mellett a Makszond-puszta, azaz a Delibláti-homokpuszta teljes vidékére is kiterjeszté annak idején. Tiszteletére a tudósok egy nemet és több mint ötven rovarfajt neveztek el. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Mocsáry Sándor sírja Budapesten, a Fiumei úti sírkertben látogatható.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..