home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
December 26. — De vajon mit ünneplünk ekkor?
Balázs Szilvia
2018.12.26.
LXXIII. évf. 52. szám
December 26. — De vajon mit ünneplünk ekkor?

December 26-án az év 360. (vagy szökőévben 361.) napja virrad ránk.

Jézus Krisztus születésének ünneplésén már túl vagyunk, és az egyházi év is javában elkezdődött már — még adventkor. De akkor mit ünneplünk december 26-án?
 
Merthogy ünnepelünk, piros betűs ünnep ez a nap is. A karácsony hivatalosan december 24-étől december 26-áig tart. A magyar néphagyományban régen a nőtlen és házas emberek együtt jártak házról házra karácsony másnapján, köszöntőket mondtak azzal a céllal, hogy a leányok és a legények egymásra találjanak, mintegy „összeénekelték” őket. A házigazdának ilyenkor minden jót kívántak. A regölés néhol újév napjáig, máshol vízkeresztig tartott.
De ha egy kicsit messzebbre megyünk, Angliában ez a nap a Boxing Day, amikor a karácsonyi ajándékokat végre ki lehet bontani. Persze ezt várják a legjobban a gyerekek. Ami viszont sajnálatos, hogy ez az a nap, amikor az emberek többsége megrohamozza az üzleteket, hogy becserélje, visszacserélje a nem kívánt ajándékokat. A bankokat, irodákat bezárják, viszont a kereskedőknek főhet a fejük: a boltok, bevásárlóközpontok ilyenkor már bőven nyitva tartanak, és általában óriási leárazásokkal várják azokat, akiknek a karácsonyi készülődés során nem ment el a kedvük a vásárlástól.
Nekünk, keresztényeknek december 26-a Szent István, az első keresztény vértanú ünnepe. Ő volt az első hét diakónus egyike. Szent Lukács ír róla bővebben Az apostolok cselekedeteiben, habár nem a vértanúságának fontosságát hangsúlyozza, hanem azt, amit ez magával hozott: a fiatal Egyház Jeruzsálemből szétszóródik Júdeába és Szamariába, majd a pogányok közé is, és terjedni kezd az Evangélium. István körülbelül Kr. u. 3 táján születhetett, hellenista családban. Egyike volt a jeruzsálemi keresztény község első hét diakónusának. Őket a hívők Kr. u. 36-ban az apostolok segédjeivé választottak. Mivel jelentős szerepet vállalt magára a keresztény közösségben, hamar kivívta a zsidók haragját. Főbíróság elé állították, de ott sem tudták megtörni a hitét, nyíltan hirdette Jézus Krisztus dicsőségét. Hamis tanúk által halálra ítélték. Kihurcolták a városból, a damaszkuszi kapu felé, és a fékevesztett, gyűlölettel teli tömeg agyonkövezte.
Saul tanúja volt a szörnyű tettnek, István vértanúsága után egy héttel ugyanezen a kapun át indult el Damaszkuszba. Elhaladván a hely mellett, látomása volt, hallotta István utolsó imádságát. Ennek hatására tért meg, és nevét Saulról Pálra változtatta.
Szent Istvánt a győzelem jelével, pálmaággal vagy kövekkel a köntösében szokták ábrázolni.

(Forrás: A szentek élete, Katolikus.hu)



Himnusz Szent István vértanú ünnepén:

Ünneplő szívvel hódolunk
Szent István vértanú előtt,
kit győztes harca béreként
elsőként illet pálmaág.
 
Igaz tanúként vívja meg
harcát hamis tanúk között,
s szent fényben Jézust látja már
Atyjának jobbján állani.
 
És most tehozzád fordulunk:
jöjj, áldott vértanúnk, segíts;
szavad nekünk is nyissa meg
a menny királyi ajtaját!
 
Véredben mostad meg magad,
ezért ragyogsz oly fényesen;
gondolj miránk is, pártfogolj,
dicsőségedben részesíts!
 
Ajándékként ezt adja meg
a Szűztől szűzen szült Fiú,
és Atyja és a Lélek is,
ki él s uralkodik vele! Ámen.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..