home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
December 22-e
Martinek Imre
2023.12.22.
LXXVIII. évf. 51. szám
December 22-e

Ezen a napon született 1914-ben Budapesten Lukács Margit, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

„Elfáradni csak előadás után szabad, s az előadás számomra addig tart, amíg élek”

 (Lukács Margit)     


Budapest, Józsefváros /Palotanegyed/ — 2023. október 21.

1936-tól a Nemzeti Színház ösztöndíjasa, majd rendes tagja, 1989-től örökös tagja volt. 2000 augusztusában az első tizenkettő között nyerte el a Nemzet Színésze címet, 2004-ben posztumusz Madách-díjjal ismerték el. Színházi, játék- és tévéfilmbeli, illetve szinkronszerepeinek, továbbá hangjátékainak lajstroma több mint impozáns. 2012. március 25-én, az új Nemzeti Színház megnyitásának 10. évfordulóján adták át a Nemzet Színészeit ábrázoló falképet (graffiti) a Rákóczi híd pesti hídfőjénél. A murálon a színésznő portréja is megtalálható.

(Külső hivatkozás: kultura.hu)


Budapest, Ferencváros — 2023. augusztus 30.

Lukács Margit 2002. február 3-án hunyt el Budapesten.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..