home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
December 16-a
Martinek Imre
2023.12.16.
LXXVIII. évf. 50. szám
December 16-a

Ezen a napon hunyt el 1966-ban szülővárosában Kohán György Kossuth-díjas festőművész, grafikus.


Hódmezővásárhely — 2023. április 15.

1910. február 22-én született Gyula városnak a Fehér-Körösön túli Gyulavári nevű városrészében. A festészetbe apja kovácsműhelyéből igazolt át annak idején. A Képzőművészeti Főiskolán 1929 és 1930 között Glatz Oszkár naturalista, nagybányai posztimpresszionista stílusban alkotó festőművész (1872—1958) növendéke volt, és hamarosan (1930-ban) már kiállítással is bemutatkozhatott Budapesten, a Nyugat képtárlatán. Hódmezővásárhelyre 1933-ban költözött, ahol bekapcsolódott a város művészeti életébe, és egyik alapító tagja lett a megalakuló Tornyai Társaságnak. Jeles képviselője volt az alföldi festőknek. Drámai koloritú figurális kompozíciókat készített, a modern stílusirányzatok hatása beépült művészetébe.

Munkásságára, sajnos, igazán csak halála után kezdtek felfigyelni. Művészi hagyatéka — mintegy 600 festmény és 2600 grafikai mű — a gyulai Erkel Ferenc Múzeumhoz került, de őriz tőle műveket a budapesti Magyar Nemzeti Galéria, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum és a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum, illetve magántulajdonban is vannak művei.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..