home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
December 16-a
Martinek Imre
2022.12.16.
LXXVII. évf. 50. szám
December 16-a

Két nagy, világhírű zeneszerző születésére emlékezünk ma.

Ezen a napon született 1770-ben Bonn városában Ludwig van Beethoven német zeneszerző, a bécsi klasszika harmadik nagy alakja (Joseph Haydn és Wolfgang Amadeus Mozart mellett), akinek zenéje egyúttal a romantika jegyeit is magán viseli.

Budapest, Városmajor — 2022. augusztus 11.

„Legyen a zene mindenkié!”

Ezen a napon született 1882-ben Kecskeméten Kodály Zoltán Vilmos háromszoros Kossuth-díjas, valamint kiváló művész címmel kitüntetett magyar zeneszerző, zenetudós, zeneoktató, népzenekutató.

Kecskemét — 2022. február 21.

Zenepedagógiai munkásságából:Kodály Zoltán zenei nevelési koncepciója ma a magyar zenei köznevelés alapját jelenti, jelentős szerepe van a szakoktatásban is. Ezek az alapelvek fokozatosan alakultak ki, fogalmazódtak meg és mentek át a gyakorlatba, azután, hogy a zeneszerző figyelme 1925 táján a zenepedagógia felé fordult. Elgondolása szerint a jó zenész kellékei négy pontban foglalhatók össze: 1. kiművelt hallás, 2. kiművelt értelem, 3. kiművelt szív, 4. kiművelt kéz. Mind a négynek párhuzamosan kell fejlődnie, állandó egyensúlyban. Mihelyt egyik elmarad vagy előreszalad, baj van. […] Az első két pontra a szolfézs és a vele kapcsolt, összefonódott összhangzattan és formatan tanít. Szükséges kiegészítés: mennél sokoldalúbb gyakorlati zenei tevékenység: kamarazene, karéneklés nélkül senkiből sem lesz jó zenész.”

(Forrás: Wikipédia)

Budapest, Európa Liget — 2022. február 17.

Kodály Zoltán 1967. március 6-án hunyt el Budapesten. Sírja a Farkasréti temetőkertben van.

Budapest, Farkasréti temető — 2022. augusztus 10.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..