home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
December 15-e
Martinek Imre
2023.12.15.
LXXVIII. évf. 50. szám
December 15-e

Ezen a napon hunyt el 1975-ben szülővárosában, Budapesten dr. Jugovics Lajos geológus, egyetemi tanár, vulkanológus.


Badacsony hegy — 2022. július 28.

1887. december 17-én született. Érettségi után középiskolai tanári oklevelet szerzett. 1912-ben a budapesti tudományegyetemen doktorált. 1950-től 1971-ig a Földtani Intézet geológusa. Munkásságának fő területe előbb az ásványtan, később a kőzettan. Tanulmányainak többsége a hazai (Balaton-felvidéki) bazaltkőzetek vizsgálatával foglalkozik. (Külső hivatkozás: ekmk.hu)

Dr. Jugovics Lajos emléktáblájával a Badacsonyon találkozhat(t)unk. Azon a hegyen, amelynek megmaradásáért (magyarán: hogy ne bányásszák el!) minden szaktudásával és tekintélyével rengeteget küzdött. A Magyarhoni Földtani Társulat és a magyar kőbányaipar dolgozói által 1987-ben állított kőlapon az alábbi, lényegre törő dedikáció olvasható: 

„A Badacsony-hegy egyik megmentőjének emlékére.”


Badacsony hegy — 2022. július 28.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..