home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
December 13-a
Martinek Imre
2022.12.13.
LXXVII. évf. 49. szám
December 13-a

Ezen a napon hunyt el 1934-ben Budapesten olysói és héthársi Gabányi János (született Szatmárban, 1871. július 29-én) m.kir.ezredes, címzetes tábornok, a Hadtörténelmi Levéltár megalapítója.


Budapest – 2022. augusztus 10.

A levéltár és a múzeum, aminek első vezetője Gabányi János volt, alapítása az 1918-as évhez kötődik, ami éppen a Monarchia széthullásának éve is. Ebben a helyzetben a gyűjtő, de egyszersmind tudós ezredes felhívást adott ki: "a háború eseményeinek későbbi feldolgozásra alkalmas valamennyi hivatalos és egyéb iratokat, naplókat, följegyzéseket, leveleket, fényképeket, úgyszintén a birtokukban lévő muzeális értékű tárgyakat megbízható megőrzés végett minél előbb átadni szíveskedjenek." Így indult a levéltár története. (külső hivatkozás: kozterkep.hu)
Gabányi János életrajzának magyar , illetve angol szövegváltozata egyaránt fellelhető a világhálón.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..