home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
December 12-e
Martinek Imre
2022.12.12.
LXXVII. évf. 49. szám
December 12-e

„Törvényes értelemben, a magyar közjog alapján minden magyar állampolgárnak, ennek a tízmilliós országnak a kormányfőjeként — lélekben, érzésben 15 millió magyar miniszterelnöke kívánok lenni” (Antall József beszéde az MDF III. országos gyűlésén, 1990. június 2.).

Balatonfüred — 2022. július 26.

Ezen a napon hunyt el 1993-ban Budapesten dörgicsei és kisjenei ifjabb dr. Antall József Tihamér (született Pestújhelyen, 1932. április 8-án) magyar politikus, könyvtáros, orvostörténész, muzeológus, Magyarország első szabadon választott miniszterelnöke a rendszerváltás után.

(külső hivatkozás: Wikipédia)

Budapest, Fiumei úti sírkert — 2022. február 15.

1990-től haláláig a Magyar Köztársaság miniszterelnöke, előtte a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár főigazgatója volt. A kommunista diktatúra bukása utáni első szabad országgyűlési választáson győztes párt, a Magyar Demokrata Fórum elnökeként alakított koalíciós kormányt. Miniszterelnöksége idején formálódott és szilárdult meg a demokratikus intézményrendszer. Kormányával megteremtette az európai integráció feltételeit. A síremlék Melocco Miklós szobrászművész alkotása. (A temetőkerti emléktábla felvésete)

Budapest, Fiumei úti sírkert — 2022. február 15.

Emlékezetét számos anyaországi helyszín őrzi. Múltvallató jegyzetünkhöz a kegyeleti helyszín mellett (Budapest, Fiumei úti sírkert) ezúttal a balatonfüredi Tagore sétányon 2003. május 23-án felavatott emlékművet is felkerestük.

Balatonfüred — 2022. július 26.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..