home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
December 11-e
Martinek Imre
2023.12.11.
LXXVIII. évf. 49. szám
December 11-e

Ezen a napon hunyt el 1892-ben Egerben Szvorényi József író, ciszterci rendi szerzetes, pap, tanár...


Eger — 2023. január 10.

Egerben, a Hatvani hóstyában utcát neveztek el róla, melynek elején márvány emléktábla áll. Rajta az alábbi felvésettel:

„A M.T. Akadémia tiszteleti tagja – Egri ciszt.r.főgimnáziumi igazgató – A magyar nyelvészet és irodalom kiváló kutatója”

A mai Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye Sáta községében született 1816. július 5-én. Középiskoláit Egerben végezte. 1839-ben — a ciszterci rendbe belépését követő esztendőben tanár lett Székesfehérvárott, majd egy újabb év múltán (1840. augusztus 17-én) pappá is felszentelték ugyanott. Eger városába 1856-ban tér vissza végleg. A Magyar Tudományos Akadémia 1846-ban levelező tagjává, 1886-ban pedig, átfogó munkásságának érdemi elismeréséül, tiszteleti tagjává választotta. Kiváló pedagógus volt, tankönyveit (egyik közülük: Gyakorlati tanácsok a házi és nyilvános nevelés körében /Budapest, 1890/ ) széles körben alkalmazták.  

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..