home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
December 11-e
Martinek Imre
2022.12.11.
LXXVII. évf. 49. szám
December 11-e

Ezen a napon született 1885-ben a felvidéki Selmecbányán dr. Pattantyús-Ábrahám Géza Kossuth-díjas magyar gépészmérnök, akadémikus professzor, nemzetközileg elismert tudós és a gépészet egyik kiemelkedő személyisége.

A gépek szinte áttekinthetetlen sokaságának rendszerezője, a magyar gépészeti szakirodalom gazdagítója, sokoldalúan képzett, művelt közéleti személyiség számos könyvvel gazdagította a magyar műszaki irodalmat. Azonkívül kiterjesztette a tanszék tudományos kutatási profilját a pneumatikus anyagszállítás és a kétfázisú áramlások irányába. Dr. Pattantyús-Ábrahám Géza mérnökgenerációk nevelője, a Pattantyús-iskola megteremtője.

A Műegyetem legendás professzoráról számos anekdota kering:

„Az utcán posztoló rendőr arra lesz figyelmes, hogy késő este, zárás után a Műegyetem kerítésén sorra másznak át hallgatóforma fiatalemberek. A rendőr kérdésére mindegyik így védekezik:

— A Patyi bácsinál vizsgáztam.

Amikor úgy éjfél felé egy idős úr is igyekszik kifelé a kerítésen át, a rendőr dühösen rászól:

— Remélem, nem azt akarja mondani, hogy maga is a Patyi bácsinál vizsgázott.

— Nem kérem, én vagyok a Patyi bácsi.”

Számos tankönyvet is írt, ezek közül kiemelkedik a Gépek üzemtana, mely tizennégy kiadást ért meg. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

A tanár úr 1956. szeptember 29-én hunyt el Budapesten. A Farkasréti temetőben található sírja előtt ez év december 4-én mondtunk el egy rövid imát.


Budapest, Farkasréti temető — 2022. december 4.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..