home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
December 10-e
Martinek Imre
2023.12.10.
LXXVIII. évf. 49. szám
December 10-e

Ezen a napon született 1717-ben a Pest vármegyei Alsónémedi nagyközségben Szőnyi Benjámin református lelkész.


Hódmezővásárhely — 2023. október 29.

Tanulmányait Monoron, Tasson, Kecskeméten és Debrecenben végezte. Teológiát az odera-frankfurti, a leideni, végül az utrechti egyetemen hallgatott. Hódmezővásárhelyre visszatérve (1745-ben) csaknem fél évszázadon tá volt lelkész. A békési egyházmegyének 1758-ban tanácsbírája, 1774-ben esperese lett. Verses imádságait, vallásos elmélkedéseit gyűjteményekbe foglalva adta ki.

Szőnyi Benjámin 1794. szeptember 14-én hunyt el Hódmezővásárhelyen.

A tiszteletére állított emléktáblán — az alakját is megformáló dombormű alatt —, az alábbi időt álló felvéset olvasható:

„Nints főb és nagyobb Oskola mint az Isten teremtéseinek világa, mellyben egyaránt vagynak mind á Böltsek, mind a gyermekek és együgyü elméjű emberek, melly arra való, hogy mind egyik mind másik ne henyéljen, hanem tanuljon ebben az Oskolában.”


Hódmezővásárhely — 2023. október 29.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..