home 2024. szeptember 12., Mária napja
Online előfizetés
Deadpool és Rozsomák
Brasnyó Zoltán
2024.08.22.
LXXIX.. évf. 33. szám
Deadpool és Rozsomák

Amellett, hogy a Deadpool és Rozsomák végre a filmes Marvel-univerzumba is behozta a Rozsomák nevet a kellemetlenül helytelen Farkas helyett, mellyel éveken át illették az X-Men talán leghíresebb és a Marvel-univerzum egyik legnépszerűbb hősét, a rendező, Shawn Levy (és Ryan Reynolds) végre rehabilitálta Hugh Jackman karakterét. Martin Scorsese nyilatkozta néhány éve, hogy a Marvel-filmek nem tartoznak a mozi kategóriájába, sőt már-már a mozi teljes pusztulását kezdte vizionálni. Nos, lehet, hogy a mester életművéhez nem ér fel, de a Deadpool és Rozsomák így is egy szórakoztató, haverokkal megnézős, több ponton is poénos film, mely nem árul zsákbamacskát.

A sztori pofonegyszerű, sajnálatomra semmilyen legendás főgonoszt sem villant, ennek ellenére jó, hogy elkészült. Deadpool karaktere mára összenőtt Ryan Reynoldsszal, aki a végletekig hitt ebben a szerepben, annak ellenére, hogy a Marvel-képregények körében sem volt soha a legpopulárisabb figurák között Deadpool. Megérte teperni érte, mára ugyanis több mint 840 millió dollárt kerestek vele mindössze néhány hét alatt. A Marvel antihőse fricska Hollywood XXI. századi szuperhősei felé. Kíméletlenül gyilkol, sótlan vicceket tol, ráadásul R-besorolást kap, amivel szinte egyedülálló a Disney-filmek között.


Képek: imdb.com

Deadpool tehát (polgári nevén Wade Wilson) mindig egy kicsit a körön kívül áll. Hat éve jelent meg a Deadpool 2, azóta pedig az X-Mennel egyetemben mindannyian a Disney-hez kerültek a 20th Century Fox 2019-beli akvizíciója folytán. Wade Wilson karaktere teljes mértékben uralja ezt a filmet, bár tény, hogy Hugh Jackman bicepszei is gyakran kapnak főszerepet. Hősünk áttöri a negyedik falat, gyakran beszél kifelé a nézőknek, illetve játszik rá a férfiklimaxra is, csakúgy mint Wolverine, vagyis Rozsomák. Amíg előbbi az öniróniával próbálja leküzdeni ezt a lelki traumát, addig utóbbi inkább morog és dühös. Még a zenék is a kapuzárási pánikra játszanak rá, hiszen a Goo Goo Dollstól az AC/DC-n át Madonnáig rengeteg olyan dal hangzik el a filmben, amely egy bizonyos korosztályt szólít meg, mely éppen visszasírja a fiatalságát. Deadpoolnak ráadásul most már illik komfortosan belehelyezkednie a Marvel-féle moziverzum párhuzamos dimenziókkal és világpusztító ármányokkal telepakolt díszletei közé, ennek köszönhetően pedig több kiváló cameo is felbukkan a filmben, melyeket nem lehet spoilerek nélkül leírni. Higgyék el, egyszerű lenne elmondani, hogy pontosan miről is szól ez a mozi, ezzel azonban lelőnék számtalan poént, melyek ismeretében már valóban nem lenne olyan kiváló szórakozás a Deadpool és Rozsomák.

Másrészről mindaz, amit látunk, valójában egy geggyűjtemény, melyet nem igazán lehet komolyan venni. Vicces és undorító, keserédes és túlontúl furcsa — ez a film mindezt együtt képes hozni, ráadásul úgy, hogy közben nemcsak hogy nem veszi komolyan saját magát, de szelepként is működik a Marvel-filmek tengerében, önreflexiót gyakorol, és ironizál — a Disney-vel és általában a szórakoztatóiparral. Ne felejtsük el viszont, hogy átverés az egész, mert a Disney röhögve ment bele abba, hogy elkészüljön a Deadpool és Rozsomák. Mi pedig tök jó hangulatban jövünk majd ki a moziból, miután megnéztük.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..