home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
„De szellemét a tűz nem égeté meg…”
Tóth Lívia
2017.03.12.
LXXII. évf. 10. szám
„De szellemét a tűz nem égeté meg…”

1848. március 15-ét 169 év távlatából látjuk, ám az események, a tettek és az arcok egyaránt élesek. Az ifjak nevét megjegyezte a történelem, elveiket, pontokba foglalt gondolataikat pedig ők maguk írták fel a magyar nép történetébe.

Kankalin Néptáncegyüttes
 

A Zentai Önkormányzat és a Thurzó Lajos Művelődési-oktatási Központ az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulójának emlékére megtartott műsorának címéül és mottójául Petőfi Sándor A nép nevében című költeményének egy sorát választotta: „De szellemét a tűz nem égeté meg…”


Kankalin Néptáncegyüttes

A Művelődési Házban előadott ünnepi összeállítás kezdetén nemzeti himnuszunkat Miklós Réka vezényletével a Cor Jesu Kamarakórus tolmácsolta. A közönség soraiban a politikai és a közélet jeles képviselői foglaltak helyett, közöttük Rusz Radovan, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja, Hajnal Jenő, az MNT elnöke és dr. Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere, Zenta község díszpolgára.


Krnács Erika és Zsoldos Ervin

Ünnepi köszöntőt Ceglédi Rudolf polgármester mondott, majd elsőként a zentai Thurzó Lajos Művelődési-oktatási Központ Ispiláng gyermek néptánccsoportja kalocsai táncokkal lépett színre. A Nagy nap van minálunk című koreográfia Baji Endre és Gnadig Kornélia művészeti vezetők közreműködésével készült el. A folytatásban Krnács Erika előadóművész és Zsoldos Ervin verséneklő szintén Petőfi Sándornak, a forradalom jeles költőjének a verseiből válogatva idézte meg 1848 tavaszának hangulatát, a márciusi ifjak szabadság és nemzeti függetlenség iránti vágyát.

Ispiláng

A program végén az est vendégfellépője, a Hódmezővásárhelyről érkező Kankalin Néptáncegyüttes két felnőtt csoportja, a Darudübögő és a Kefe csoport, három koreográfiával mutatkozott be. A jó hangulatú produkciót művészeti vezetőként Törökné Tárkány Katalin és Kis-Jakab Péter jegyzi.

Az ünnepi műsort megelőzően kegyeletes koszorúzás zajlott le a Felsővárosi köztemetőben az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak emléksírhelyénél.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..