home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Dante és az acélsólymok atyja
Szerda Zsófi
2017.11.20.
LXXII. évf. 46. szám
Dante és az acélsólymok atyja

Szőke Gábor Miklós fiatal szobrász nevéhez már most olyan munkák fűződnek, amelyeknek köszönhetően a művész bekerült a nagyok közé

Monumentális köztéri szobrok, belsőépítészeti projektumok s egy dobermann. Szőke Gábor Miklós fiatal szobrász nevéhez már most olyan munkák fűződnek, amelyeknek köszönhetően a művész bekerült a nagyok közé. A Fradi-sas, a Vízi Legendák — a vizes világbajnokságra készített szoborsorozat —, az Atlanta Falcons gigantikus, The Falcon nevű szobra mind olyan alkotás, amely mellett nem lehet csak úgy elsétálni. Meg kell állni, és egy picit megcsodálni.

Szőke Gábor Miklós a szobrászaton kívül belsőépítészeti projektumokkal is foglalkozik, textíliát fest, bútort tervez. Saját stúdiója van, mely az idén elnyerte Az év dizájnirodája díjat. Az indoklás igen részletes és élethű leírást ad a stúdióról: A tágas, százéves téglaépület emeletéről Dante őrkutyái tekintenek le a messzeségből betévedt idegenre. Az itt dolgozók ismerik az uralkodó nyelvét, a birodalmat otthonuknak és társasági életük fő színterének tekintik. Az egyszerre tengeralattjáróra és katonai bunkerre emlékeztető, hegesztett és szegecselt acélkocka belsejébe egy Pick Ede gyárában készült, masszív páncélajtón át juthatunk be, ahol a mindenkori parancsnoki iroda és a tárgyaló kristálycsillárjai alatt újabb meghódításra váró terek és intézmények tervei terülnek el egy hatalmas, hegesztett, kutyalábakon álló tölgyfa asztalon...


Fotó: Iambarnie.com

* Munkáid szinte mindegyikéből egyfajta erő sugárzik, egy, a fejét magasra emelő, büszke vadállat jut eszembe róluk. Te magad is ilyen vagy? Büszke és erős?

— Munkáimban nagy szerepük van a vágyaknak, az ösztönöknek, a szabadságnak és az erőnek. Ezeket kivetítem a szobraimra, melyek a megtervezésük és a létrehozásuk közben is már újabb energiákkal, inspirációval töltenek fel engem. Szobraim egymásra épülnek, az egyik nem létezne a másik nélkül, egy évek óta tartó folyamat eredményei. Minden munka egy újabb kísérlet, egy újabb kaland, néha a fizikai és a szellemi tűrőképesség határait feszegetem, amiben kiveszi a részét a társam, Berta, továbbá a csapatom és a családom is. Ők hisznek bennem és abban, amit létrehozunk. Ebből merítek erőt, és erre büszke vagyok...


Fotó: Szőke Timi

* A kültéri szobrok esetében hogyan jutottál el az acélhoz, és miért pont az acél?

— A Fradi-sas és a Nyizsnyij Novgorod-i Kreml előtt álló szarvasszobrom egyidejűleg készült 2014-ben. Mivel két olyan alkotásról volt szó, amelynek generációkon át állnia kell, a rozsdamentes acélt választottam mint alapanyagot, ami hatalmas felelősség volt, mert előtte még sosem dolgoztam ezzel az anyaggal, nem kevés kockázat volt benne, de megterveztem és bevállaltam Európa legnagyobb madárszobrának, valamint Nyizsnyij Novgorod első kortárs, köztéri szobrának az elkészítését, mely alkotás azóta a város szimbóluma lett. Számos monumentális, köztéri szobrom készült azóta rozsdamentes acélból, a többi közt az Atlanta Falcon is az Atlanta Falcons és az Atlanta United új stadionja elé, melyet a világ egyik legkorszerűbb és leghatalmasabb sportszentélyeként tartanak számon, és melynek a távirányítással működő, csillag alakban kinyíló, több ezer tonnás tetőszerkezetén kívül a főbejáratnál álló sólyomszobrom a büszkesége. A szobor szárnyai alatt mennek be az emberek a stadionba, és itt lesz 2019-ben a Super Bowl, mely a világ legnézettebb eseménye.


 

* Monumentális acélszobrok, textilfestés, bútortervezés. Különböző, mégis párbeszédben levő anyagok és művészi kifejezésmódok. Van, amit jobban szeretsz, és van, amit kevésbé?

— Nincs hierarchia, folyamatosan szeretek kísérletezni új területeken, új műfajokkal, új anyagokkal, egyik erősíti a másikat, és együtt szeretem őket, mivel együtt egy egészet alkotnak.

* Kikből áll a csapat? Hiszen ekkora munkákhoz sok ember szükséges. A tervektől a kivitelezésen át a marketingig. Nem is konkrétan a nevekre, sokkal inkább a munkakörökre vagyok kíváncsi.

— A munkában és a magánéletben is társam Hauer Berta, aki a kommunikációs vezetője és brand managere a Gabor M. Szoke cégnek, emellett ő volt a két évig tartó Atlanta Falcons munkának a projektmenedzsere is, nélküle nem tartanék itt. A csapatban van egyetemet végzett, diplomás szobrász, továbbá festőművész, hegesztő, faipari mérnök, 3D-látványtervező, grafikus, irodai asszisztens, állandó fotós (aki a húgom, Szőke Timi), statikus mérnök, világítás- és csomagolástechnikus, webfejlesztő, szövegíró stb. Egy külföldi szoborállítás olyan, mint egy nemzetközi rockegyüttes turnéja, hiszen csak saját szakáccsal utazunk, ő pedig nem más, mint az anyukám, aki mindig is mellettem állt és apukámmal együtt támogatott.


Fotó: Szőke Timi

* A Dante Home enteriőrtervezéssel foglalkozik. Mi jellemzi a termékeket?

— A Dante Home az általam tervezett, limitált, de akár több darabban rendelhető és a stúdiómban készített dizájntárgyaknak és -bútoroknak a gyűjtőneve. Noha a bútoraim kényelmesek, és mindennapos igénybevételre készülnek, sohasem akartam az ergonómiának és a praktikus funkcionalizmusnak megfelelni velük. Számomra ezek a tárgyak attól különlegesek, hogy ennél többről vagy másról szólnak, bútoraimmal funkcionális szobrokat akartam létrehozni, melyeket időközben hiányoltam a munkáim közül. Ezek a bútorok — akárcsak a szobraim — vágyakról, ösztönökről, egy általam elképzelt és megteremtett világról, valamint annak stílusáról szólnak. Gyerekkorom óta érdekelnek, családi gyűjteményünkben sokféle érdekes tárgy vett körül más-más korszakokból, ez pedig inspirálóan hatott rám.

* Képzőművészként mi az, ami a leginkább izgat?

— A legjobban a munkáim által kommunikálok a külvilággal. Egy köztéri szobor elhelyezése nagy felelősség, mert az alkotás beleszól a környezetébe, hatással van az emberek mindennapjaira, a kultúrájuk részévé válik, akárhol legyen is a világban, például Moszkvában, Saigonban, Budapesten vagy Atlantában. Minden hely különbözik, a szobrok mindenhol egy kicsit mást jelképeznek, eltérő kontextusba kerülnek. Ez azóta foglalkoztat, amióta az egyetem udvarán felfigyeltem a járókelők reakciójára, melyet a készülő szobrom idézett elő. Egy saját világot teremtek, melyben szabadnak érzem magam, és melyet másokkal is megosztok. Ez motiválja a munkámat és a mindennapjaimat.


Fotó: Szőke Timi

* Miért ihletett meg annyira a dobermannod, hogy egy egész márkát építs köré?

— Ez spontán alakult így, szintén egy kreatív kísérletezés eredményeként. A kutya valójában jókor volt jó helyen. Az elején még nem gondoltam, hogy ekkora szerep jut neki, viszont számomra olyasmit testesített meg, illetve olyasmit láttam bele, ami magamra és az engem körülvevő világ működésére emlékeztetett. A Dante-birodalom egy magánmitológia, egy saját fiktív világ önálló teremtéstörténettel, saját szabályokkal, ízléssel, melyet a munkáim és az életstílusom által testesítek meg.

 

 

* Voltak veszélyes helyzetek a kültéri óriásszobrok felállításakor?

— Számtalanszor. Van olyan szobrom, az Atlanta Falcon, amely 34 tonnás, és alapozás nélkül áll egy födémen, vagy például a Somorjai Colossus, a 14 méter hosszú, vágtázó ló, melynek három lába ér a földhöz, teste pedig 10 fokban meg van dőlve, mivel az állat éppen fordul. Ezeknek és a többi hasonló szobromnak a statikája hatalmas felelősség, a felállítás jelentős logisztikai előkészületeket és szervezést igényel. Egy rossz mozdulatnak vagy döntésnek beláthatatlan következményei lehetnek. Éppen ezért a szobrok statikai szerkezetének tervezésében a legjobb mérnökök vesznek részt, illetve egy saját, állandó, tapasztalt, profi csapat.


Fotó: Marcell Benjamin

* Mi vár rád a közeljövőben? Biztos vagyok benne, hogy tele vagy tervekkel és felkérésekkel.

— Folyamatosan bővítjük a főhadiszállásunkat Budapesten, a Csepel Művekben, ahol a régi gyárépületek ipari hangulata rendkívüli módon inspirál. A munka mellett folyamatosan felújítunk, tervezünk, átalakítunk, a hely lassan az otthonunkká válik. Itt van a műhely, a raktár, az iroda, a bemutatóterem. Egyre több hazai és nemzetközi cég szervez hozzánk látogatásokat és rendezvényeket. Eközben most is egyszerre több projektummal foglalkozunk, a világ egyik legnagyobb stadionja keresett meg egy újabb köztéri munkával kapcsolatban, itthon is hónapokon belül felállítják két állandó köztéri szobromat Budapesten, Saigonba egy monumentális köztéri szobrot tervezek, illetve a közel-keleti régióban véglegesedik egy újabb projektum. A Dante Home újabb termékekkel fog bővülni, és készül a következő Dante-kiállítás anyaga is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..