Dalos ünnep Csókán

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Dalos ünnep Csókán

Érkeznek a találkozó résztvevői - A szerző fotójaNem szabtak határt szárnyaló dalos kedvüknek azok a csoportok, amelyek a hét végén részt vettek Csókán a III. Magyar Nemzeti Népdalkórus Fesztiválon. A helybeli Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szervezésében megtartott Kárpát-medencei...

Érkeznek a találkozó résztvevői - A szerző fotója

Nem szabtak határt szárnyaló dalos kedvüknek azok a csoportok, amelyek a hét végén részt vettek Csókán a III. Magyar Nemzeti Népdalkórus Fesztiválon. A helybeli Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szervezésében megtartott Kárpát-medencei találkozóra tizenhat népdalkör érkezett a magyarországi Szatymazról, Ádándról, Deszkről, a horvátországi Harasztiból, az erdélyi Gyergyószentmiklósról, valamint a vajdasági Tóthfaluból, Zentáról, Adáról, Temerinből, Padéról és Csókáról. Közülük tízen megmérették tehetségüket és tudásukat a KÓTA (Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége) 16. térségi és országos minősítőjén.
''Egy ország létének nem csak gazdasági feltételei vannak. A magyarság joga az élethez elsősorban egy sajátos kultúra, amit magából merítve megteremt, s amivel naponta él. Ez a kultúra megvan, és folyton fejlődik. További életének másik feltétele a közösség, amely használja. Ezt a közösséget tervszerű munkával megteremteni első és fő kötelessége mindenkinek, aki a magyar kultúra és vele a magyarság fennmaradását akarja” - idézte Kodály Zoltánt Kiss Tóth Erika, a csókai Móra Ferenc MME elnöke, aki hozzátette: ezt az eseményt Bodor Anikó népzenekutató emlékének ajánlják fel.
Mivel a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű kulturális rendezvényként tartja számon a csókai dalos ünnepet, az egybegyűlteket köszöntötte dr. Zsoldos Ferenc, a kisebbségi önkormányzat alelnöke is.
A fellépőket a KÓTA választmányának tagja, Fehér Anikó, Borsi Ferenc népzenész és a KÓTA társelnöke, Birinyi József népzenekutató alkotta szakmai bizottság osztályozta. A színvonalas műsor után Neisz Péter, a Seprődi János Kórusszövetség elnöke a következőket emelte ki:
- A zene, a dal a lelkek közötti beszéd legnagyszerűbb formája. Nagy szükség van arra, hogy a lelkeink találkozzanak, hogy szót értsünk, hogy egy akarat és egy nemzet legyünk újra.
Amíg a zsűri összegzett, addig a résztvevők egy rövid alkalmi műsor keretében megkoszorúzták Móra Ferenc mellszobrát, valamint a katolikus templom udvarában II. Rákóczi Ferenc és Cs. Simon István emléktábláját. Az értékelésre az esti gálaműsoron került sor, de előtte egy sajátos produkciót, a bírálók bemutatkozását láthatta a közönség. Birinyi József és Borsi Ferenc citerán játszott, Fehér Anikó énekléséhez pedig a teremben lévők valamennyien csatlakoztak. Birinyi József meg is jegyezte, addig nincs baj, amíg tudnak együtt énekelni.
- Gustav Mahler mondta: A tradíció nem a hamu őrzése, hanem a tűz továbbadása. Csókán továbbvihető szikrákat, lángokat sikerült csiholni, ezért azt tanácsolom, a színpadon is énekeljünk, zenéljünk úgy, hogy minél többeket érintsünk meg, ragadjunk magunkkal. Örökségünk a ma élményével lehet a jövőnk alapja.
A KÓTA térségi minősítőjén a haraszti Dózsa György Magyar Művelődési Egyesület férfikara megfelelt a követelményeknek; a padéi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör Haranga népdalkórusa, a zentai Tópart Művelődési Egyesület, a csókai Móra Ferenc MME Kicsi csillag citeracsoportja dicséretes, a csókai Móra Ferenc MME leánykórusa, a csókai Orpheus férfikórus és a tóthfalusi Fehér Akác Művelődési Egyesület kiváló fokozatot szerzett; az országos minősítőn az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör asszonykórusa és a zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület arany, a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület férfikórusa pedig Aranypáva fokozatot szerzett.
A csókai Móra Ferenc MME Csalogány asszonykórusa és Rákóczi férfikórusa az ünnepi program alkalmával vette át az Aranypáva Nagydíjat, melyet az áprilisban megtartott csongrádi minősítőn érdemelt ki.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Dalos ünnep Csókán
Bánáti Újság
  • (Tha)
  • 2017.02.27.
  • LXXII. évfolyam 8. szám
Dalos ünnep Csókán
Divatosan
  • Basity Gréta
  • 2017.02.18.
  • LXXII. évfolyam 7. szám
Facebook

Támogatóink