Dalok Zentának

Dalok Zentának

Zentát meglátni és megszeretni egy látogatás is elég — vallja Ivan Švager messze földön híres belgrádi zenész, szaxofonista, zeneszerző, aki tavaly járt először a Tisza parti városban, annyira megtetszett neki, hogy hat szerzeményt írt róla.

Ebből kettőt – a zentai Mojo klub és az Ariana sétahajó, illetve ennek tulajdonosa ihlette kompozíciót — már elő is adta a népszerű szórakozóhelyen megrendezett fellépésén.

Ezeken kívül még két instrumentális szerzeményt (Ja volim Sentu és Tisin cvet) és két kórusművet írt Veče za snove és a Homagge a Senta címmel. Az utóbbiakat Zenta első írásos említésének 800. évfordulójának szentelte.

A jugoszláv jazz legendának is nevezett Ivan Švager 1934-ben született Péterváradon, egyetemi tanulmányait Újvidéken és Bostonban végezte. Gazdag pályafutása alatt sok híres zenésszel, együttessel dolgozott, számos albumot adott ki. Az első kottákat, dalokat tartalmazó könyve után most készíti a második kiadványt.

Ivan Švager a zentai városházán megtartott fogadáson Perpauer Attilának, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagjának átadta azoknak a szerzeményeinek a partitúráját, amelyeket Zentáról írt. Mint megtudtuk, a helyi Stevan Sremac Helyismereti Alapítvány énekkara szeptemberben, a városnapi ünnepségen előadja az egyik, erre az alkalomra készült kórusművét.

A művész elmondta, különösen az fogta meg Zentában, hogy a város központja tiszta, rendezett, az emberek nagyon közvetlenek. Az első ittléte óta barátokat is szerzett és igyekszik minél többször visszajönni. Arra a kérdésre, hogy milyen tervei vannak, viccesen a következőket válaszolta:

— Az a célom, hogy megfiatalodjak, és minél tovább muzsikálhassak. Most már nyugdíjas vagyok, és mint a hasonló korban lévő „fiatalembereket” ,engem is elértek a különböző betegségek. Ennek ellenére továbbra is aktívan dolgozom, fellépéseket vállalok az Ambire Band kíséretében.

 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Zene rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Dalok Zentának
Zene
  • MTI
  • 2019.12.10.
  • LXXIV. évfolyam 49. szám
Dalok Zentának
Zene
  • Zvekán Péter
  • 2019.12.06.
  • LXXIV. évfolyam 48. szám
Facebook

Támogatóink