home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Dalok Zentának
Tóth Lívia
2016.07.28.
LXXI. évf. 30. szám
Dalok Zentának

Zentát meglátni és megszeretni egy látogatás is elég — vallja Ivan Švager messze földön híres belgrádi zenész, szaxofonista, zeneszerző, aki tavaly járt először a Tisza parti városban, annyira megtetszett neki, hogy hat szerzeményt írt róla.

Ebből kettőt – a zentai Mojo klub és az Ariana sétahajó, illetve ennek tulajdonosa ihlette kompozíciót — már elő is adta a népszerű szórakozóhelyen megrendezett fellépésén.

Ezeken kívül még két instrumentális szerzeményt (Ja volim Sentu és Tisin cvet) és két kórusművet írt Veče za snove és a Homagge a Senta címmel. Az utóbbiakat Zenta első írásos említésének 800. évfordulójának szentelte.

A jugoszláv jazz legendának is nevezett Ivan Švager 1934-ben született Péterváradon, egyetemi tanulmányait Újvidéken és Bostonban végezte. Gazdag pályafutása alatt sok híres zenésszel, együttessel dolgozott, számos albumot adott ki. Az első kottákat, dalokat tartalmazó könyve után most készíti a második kiadványt.

Ivan Švager a zentai városházán megtartott fogadáson Perpauer Attilának, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagjának átadta azoknak a szerzeményeinek a partitúráját, amelyeket Zentáról írt. Mint megtudtuk, a helyi Stevan Sremac Helyismereti Alapítvány énekkara szeptemberben, a városnapi ünnepségen előadja az egyik, erre az alkalomra készült kórusművét.

A művész elmondta, különösen az fogta meg Zentában, hogy a város központja tiszta, rendezett, az emberek nagyon közvetlenek. Az első ittléte óta barátokat is szerzett és igyekszik minél többször visszajönni. Arra a kérdésre, hogy milyen tervei vannak, viccesen a következőket válaszolta:

— Az a célom, hogy megfiatalodjak, és minél tovább muzsikálhassak. Most már nyugdíjas vagyok, és mint a hasonló korban lévő „fiatalembereket” ,engem is elértek a különböző betegségek. Ennek ellenére továbbra is aktívan dolgozom, fellépéseket vállalok az Ambire Band kíséretében.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..