home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Cukorból készült remekművek
Rencsényi Elvira
2014.04.02.
LXIX. évf. 14. szám
Cukorból készült remekművek

Némedi Noémi egészségügyi nővérként dolgozott egy szabadkai idősek otthonában. Ám ez a munkaviszony nem lett hosszú életű, így most a huszonnyolc éves fiatalasszony főállású édesanya és feleség.

— Hat éve vagyok férjnél, és két csodálatos gyermekem van — mondja. — Amikor megkérdezik tőlem, hogy van-e állásom, tréfálkozva azt mondom: igen, főállásban vagyok anya, feleség, házvezetőnő és cukrász. Merthogy az itthonlét bizony arra készteti az embert, hogy valami külön elfoglaltságot is találjon magának. Valami olyasmit, amiben ki tud teljesedni, amiben meg tudja találni önmagát. Így újabban tortákat és cukordekorációkat készítek. Nagyon szeretem ezt az elfoglaltságot, mivel általa ki tudom élni a kreativitásomat, és nem utolsó sorban némileg hozzá tudok járulni a családi kiadások fedezéséhez is.

Noémi egy alkalommal a világhálón meglátott egy cukorból készült csecsemőfigurát, és az olyannyira elnyerte a tetszését, hogy eldöntötte: megtanulja elkészíteni.

— Jó néhány éve már, hogy tortákat sütök a családnak, illetve megrendelésre is, néhány hónapja már a tortadekorációkat is magam csinálom. Egyébként nagyon érdekes, hogy erre rászántam magam, hiszen előtte még azt sem tudtam, mi a fondant. Az interneten néztem utána a dolgoknak, majd autodidakta módon kezdtem tanulni e mesterséget. Jó diáknak bizonyultam, mert csakhamar olyan csodás virág-, gyümölcs-, sőt mesefigurás dekorációk kerültek ki a kezem közül, amilyenekre azelőtt én is csak rácsodálkoztam, ha megláttam valahol.

A Némedi-féle tortadekorációk tárháza ma már igen gazdag: liliomok, kálák, rózsák, megannyi virágdísz, valamint ismert mese- és állatfigurák is megtalálhatók benne.

— Számomra nagyon fontos, hogy a tortáim ne csak finomak, hanem tetszetősek, figyelemfelkeltőek is legyenek. Ezt elsősorban a rájuk kerülő díszítéssel tudom elérni, mely természetesen alkalomhoz illő. Más dekoráció kerül egy esküvői vagy születésnapi tortára, mint mondjuk egy keresztelőn vagy nyugdíjba vonulási ünnepségen felszolgáltra. Haladni kell a korral, kísérni kell a divatos rajzfilmeket, hiszen a kisgyermekek általában mesefigurák, rajzfilmhősök megformált mását kérik a tortájukra. Ha valaki nem tudja eldönteni, milyen dekoráció kerüljön a süteményére, igyekszem a segítségére lenni. És ami még nagyon fontos: az általam készített díszítőelemek mind ehetőek, bizonyítottan nem károsak az egészségre. Ezt azért emelem ki, mert sokan úgy gondolják, a dekoráció nem ehető. De bizony az, és a gyermekeim nagy előszeretettel élnek is a lehetőséggel, ha nem figyelek oda...

Noémi a díszeket porcukorból készíti. A fondant-ba kerül némi vaj vagy margarin, a virágdíszek masszájába viszont egy kis tojásfehérje is.

— A saját fejlesztésű receptemet nem árulom el, az viszont biztos, hogy csakis természetes alapanyagokkal dolgozom. Még az ételszínezék is egészséges anyagból készült, így bárki elfogyaszthatja a dekorációt, semmi baja nem lesz tőle. Sőt, azok közül, akik már megkóstolták, sokan mondják, hogy nemcsak tetszetős, de nagyon ízletes is a tortadíszem.

Jelenleg a dekorációk iránt nagyobb az érdeklődés. Úgy tűnik, hogy a tortát a legtöbben saját maguk készítik el, a díszítést azonban — mivel az már nagy szakmai tudást és kézügyességet igényel — hozzáértőre bízzák.

— Sokan rendelnek tőlem tortadíszeket, ezért nálam mindig fellelhető jó néhány darab „mutatóba”. Ha valakinek saját elképzelése van, azt is igyekszem teljesíteni. Én mindig azt mondom: a legjobb reklám a kóstolás, a dekorációk esetében a szemlélés. Hozzám bárki eljöhet, megcsodálhatja a díszeimet, és ha úgy dönt, hogy nálam rendel, örömmel teszek eleget a felkérésnek. Persze ez a munka is időigényes, hiszen a legegyszerűbbnek tűnő virágdísz is legalább két napig készül: elsőként megszületnek az elemei (szirmok, szárak, levelek), majd másnapig száradnak, és csak azután állítható össze a dekoráció egy teljes egésszé. És most csak egy átlagos virágdíszről beszélek... Képzeljék el, milyen összetett és aprólékos munkát igényel egy horgász vagy egy szobafestő figurájának élethű megmintázása... — zárja mosolyogva a beszélgetést Némedi Noémi.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..